
Ez itt a második terítés. Túl a nagy menün, a gondosan összegyűjtött receptek alapján elkészített ételeken. De a társaság újra megéhezett, és most mindazt az asztalra tesszük, ami megmaradt, vagy amit az időközben megszerzett tudás birtokában összeütöttünk. Kicsit másképp, ahogy a nagyszüleink tették, de nem kevesebb szeretettel. Ebben a rovatban tehát sváb – illetve a sváb konyha hagyományaiból építkező – receptek következnek, de már az unokák, dédunokák asztaláról.

Kíváncsi voltam, hogyan mutat, ha nem öklömnyi „parasztgombócokat” teszek valamilyen mártásos, kolbászos, Bratwurst jellegű ételbe, hanem éppen csak a villa végére való darabokat sodrok. Tudtam, hogy körülbelül mit akarok csinálni, ezért receptet, mérleget nem vettem elő, mindent csak úgy érzéssel adagoltam. Egy óra alatt készült el. Azért megpróbálom visszaidézni a mennyiségeket.
• négy fej vöröshagyma
• négy szelet bacon
• egy fél szál füstölt kolbász
• egy doboz konzervbab
• két gerezd fokhagyma
• petrezselyemzöldje
• fél kg burgonya
• kb. fél kg liszt
• két tojás
• só, bors, fűszerpaprika, olaj
Tegyünk fel főzni sós vízben úgy fél kiló felkockázott burgonyát. Szeleteljünk fel négy szép fej vöröshagymát, előbb félbe, majd cikkekre. Kockázzunk fel négy vékony szelet bacont és süssük zsírjára egy széles, magas falú serpenyőben. Amikor pirulni kezd, tegyük bele a hagymát, ha kevés a zsiradék, öntsünk rá egy kis (olíva) olajat. Ha a hagyma kicsit már összeesett, tegyünk bele egy fél szál füstölt kolbászt, három-öt centis darabokra vágva. Jól keverjük át, hagyjuk tovább dinsztelődni, néha egy-egy löket víz mehet alá. Ha a kolbász már kiengedte a zsírját, öntsünk az edénybe egy doboz fehérbabkonzervet, vegyük minimumra a lángot, és hagyjuk főni, amíg a gombócok elkészülnek.
A megfőtt burgonyát törjük össze, két tojással, sóval és liszttel gyúrjunk belőle tésztát a gombócokhoz. Fokozatosan adagoljuk a lisztet, amíg jól formázható, de nem túl kemény tésztát kapunk. Most tulajdonképpen sufnudlitésztát készítünk, de a végén nem orsókat, hanem apró gombócokat gyúrunk belőle. Megkóstoljuk a hagymás babot, most sózzuk, borsozzuk, beleteszünk két gerezd apróra vágott fokhagymát, és ha van kéznél, egy kis metélt petrezselyemzöldet.
Ha elfőtt a leve, egy kis vízzel – jobb esetben alaplével – pótoljuk, hogy legyen miben megfőnie a gombócoknak, amiket most szépen elrendezve az ételbe helyezünk. Lefedve főzzük tovább, kóstolással derül ki, hogy mikor készült el.
Én a végén egy kis lisztes-paprikás rántással még sűrítettem egy kicsit az ételen, de mindenki tegyen belátása szerint.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
DampfKnödel 2010.09.06. 13:39:50