pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.04.07. 08:00 snaci

Sufnudli zsenge medvehagymával és házi sonkával

A következő recept a Pécsi Borozó 2010-es, tavaszi számában jelent meg
A sváb gnocchi címen. A szerkesztőség nyitottságának köszönhetően – nem kis örömömre – valószínűleg a kiadvány következő számaiban is lesz majd egy-egy sváb recept a pekeskifli.blog-ról. Aki még nem ismerné a Pannon Borrégió gasztronómiai és bormagazinját, annak szeretettel ajánlom ezt a negyedévente megjelenő ingyenes lapot, amelyben az aktuális bortesztek mellett érdekes borász- és séfinterjúkat is olvashatunk, valamint megtaláljuk benne a témával kapcsolatos legfontosabb események, rendezvények rövid összefoglalóit is.

És akkor jöjjön a sváb gnocchi:


„Úgy kell a két tenyereddel súpolni a tésztákat” – mondja Rózi tánti, és már mutatja is a kezével az apró mozdulatokat. Szinte látom, ahogy a végén a deszkára pottyan az apró, orsó alakú krumplis nudli. Aztán búcsút int a sok évtizedes munkában megfáradt kéz, és a recepttel a zsebemben már sietek is haza, hogy elkészítsem a magam tavaszi sufnudliját.

Ezt az egyszerű ételt (Schupfnudeln) minden faluban ismerik a Dél-Dunántúlon, ahol svábok is élnek, sok helyen ma is gyakran kerül az asztalra, hol édes, hol sós változatban. Eszik szalonnás párolt káposztával, Sombereken megszórják cukrozott dióval, máshol pirított zsemlemorzsába, prézlibe forgatják és befőttet, lekvárt tesznek mellé, de létezik paradicsomszószos, mákos változat is.
Arra gondoltam, hogy így márciusban belecsempészek ebbe az ételbe valamit a közelgő tavaszból. Nagy szerencsémre találtam a piacon egy kis tálcányi zsenge medvehagymát, amit az egyik megszállott erdőjáró gombaárus szinte még az avar alól szedegetett ki. Egy hónap múlva már kaszálni lehet a Mecsekben ezt a sok mindenre használható növényt, de most még igazi kuriózum, nem beszélve arról, hogy az alig öt-hat centiméteres levelek ilyenkor a legüdébbek, ám ízük, illatuk már erőteljes. A medvehagyma mellett a friss füstölt sonkára esett a választásom, hiszen közeleg a Húsvét, amikor faluhelyen az asztalra fektetik a téli disznóölésen készült házi sonkát, megvágják, és aztán lehet kóstolgatni, dicsekedni, hogy idén kinek jött le finomabb hús a füstölőjéről.
 
 
És még néhány szó a „súpolásról.” A Schupf, illetve Schupp elsődleges jelentése lökés, taszítás, noszogatás, de ugyanezt a szót használja a német nyelv a mosómedvére is. Ha sufnudlikészítés közben felidézzük azt a mozdulatot, ahogy a kis emlős az első mancsait összedörzsöli, minden kétségünk eloszlik a szavak közös eredete felől.
 
Hozzávalók két személyre:
 
• 600 gramm héjában főtt burgonya
100 gramm liszt
1 tojás
só, bors, szerecsendió
 
1 marék zsenge medvehagyma
1 szép szelet (10 dkg) házi füstölt sonka
tejföl
 
A burgonyát héjában főzzük meg, így benne marad a keményítő. Ha puhára főtt, még melegen hámozzuk meg és törjük át. Tíz dekát tegyünk félre, a többihez keverjük hozzá a lisztet és a tojást, majd sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót. Gyúrjunk belőle lágy tésztát.
A sonkáról válasszuk le a húsos részeket, majd vágjuk fel apró, vékony szeletekre, szinte forgácsokra. A többit kockázzuk fel, és egy serpenyőben süssük ki a zsírját, szűrjük le, és pirítsuk meg benne a félretett tört krumplit. A töpörtyűt se dobjuk ki, ízlés szerint meg lehet majd szórni vele az elkészült ételt.
 
 
A burgonyás tésztát felezzük el, esetleg harmadoljuk, majd gyúrjunk két centiméter vastag hengereket belőle. A kolbász formájú rudacskákból vágjunk egy-másfél centiméter vastag karikákat. Javaslom, hogy az elején próbáljuk ki, mekkora nudli lesz egy-egy darabból, és ehhez igazítsuk a szeletelést.
A tésztakarikákból először formázzunk golyót, majd a két tenyerünket egymásra merőlegesen tartva sodorjuk ki a nudlikat. Hamar rájövünk, hogyan lesz szép orsó alakú mindegyik.
 
 
A tésztát nagy edényben, lobogó, sós vízben főzzük ki, ha a nudlik feljönnek a víz tetejére, akkor szűrjük le, és öblítsük át hideg vízzel. Ezután forrósítsuk fel a pirított krumplis serpenyőt, és forgassuk bele a sufnudlit, ha nem fér el egyszerre, akkor két részletben. Az sem baj, ha egy kicsit odakap az alja, de ne húzzuk sokáig dolgot, nehogy a tészták szétessenek.
Közvetlenül a tálalás előtt szórjuk meg a sufnudlit a sonkaforgáccsal és a medvehagymával. Kínáljunk hozzá egy-egy csésze friss tejfölt, amit ízlés szerint akár fűszerezhetünk egy kis frissen reszelt tormával, sóval, borssal, pár csepp citrommal.
 

 

4 komment

Címkék: sonka medvehagyma gnocchi sufnudli


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr471899708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MsTea 2010.04.07. 18:39:29

Szia! Megcsináltam a sufnudlit, ugyan nem medvehagymával, de a nudlinak mindegy volt :) Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! A Pécsi Borozóból lestem a receptet, örültem, hogy itt is látom a gasztroblogon :)
MsTea
tealevelek.blog.hu

Tilda Rózsáné 2016.04.24. 18:17:31

Nagyon jó recept! Lenne egy kérdésem. Ismeri valaki a babos gombóc receptjét? Ez egy régi sváb étel, az Apósom emlegette mindig ( ő már 20 éve az Örök Mezőkön pihen)
Boldog lennék, ha Rá emlékezvén el tudnám készíteni.
Köszönöm

snaci 2016.04.28. 17:05:07

Kedves Olvasó!
Ígérem, előkerítem a babos gombóc receptjét és hamarosan közlöm a blogon. (pekeskifli)

nana69 2020.02.08. 11:59:27

Nagyon tetszik a blog, gratulálok, a sufnudli vezetett ide :) Leveseket, káposztás, babos ételeket, süteményeket keresek, ami nagy családnak, egészséges étrendbe :) beilleszthető. Vasban élünk, itt mindenféle ételben megtalálható a sváb, a horvát, a szlovén hatás.
süti beállítások módosítása