pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.11.01. 20:12 snaci

Szüreti csirkepaprikás gombóccal

És tegyük hozzá rögtön az elején: hosszú lével. Mert valahányszor szóba kerül ez az étel, hamar elhangzik a leveses jellegre való utalás. Ki bő lére ereszti, ki hosszú levet hagy alatta, és van, aki egyszerűen csak sok folyadékot – vizet, bort – tesz bele.

 
 
Baranyában két helyen is rendeznek évente csirkepaprikás főző versenyt. Bólyban, ahol a hagyományok őrzése mellett sok házban még ma is a régi sváb konyhát viszik – és ahonnan még sok eredeti receptet szeretnék begyűjteni –, valamint Siklóson. Remélem, jövőre mindkét városban sikerül majd tovább csiszolnom a szüreti csirkepaprikásról szerzett csekély tudásomat.
 
S hogy miért bő lével? Mert tényleg szüreti ételről van szó, amikor sok éhes szüretelőnek kellett főzni. A hosszú lé növelte a mennyiséget, a belekerülő gombócok – knédli, knell – pedig laktatóvá tették a paprikást, aminek alapízét a hagyma, a paprika és a csirkehús adta meg.
 
A következő receptet Bólyban gyűjtöttem, ahol a szüreti csirkepaprikáshoz gombócot adnak és krumpli egyáltalán nem kerül bele. Forrásom szerint a paprikást néha libából is készítették, és abba is „jó nagy parasztgombócokat” tettek. A mennyiségeket a főzés során magam pontosítottam.
 
• 1 fej (100gramm) vöröshagyma, apróra vágva
• 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
• 1 evőkanál libazsír
• 1 egész édes paprika
• 2 evőkanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál mustár
• csípős paprika igény szerint
• egy egész csirke ( én csirkecombból főztem, ami mellé néhány liba szárnytövet is tettem, összesen 1,5 kg volt)
• 2 liter víz
• 2 dl vörösbor
• só, bors
 
A gombócokhoz:

• 20 dkg liszt
• két egész tojás
• egy kevés víz
• só
 

 1. A csirkét és a libaszárnyakat megtisztítjuk, feldaraboljuk. Az apróra vágott hagymát egy nagy edényben libazsíron megpirítjuk. Közben tehetünk alá egy-egy evőkanál vizet, amiben egy kicsit párolódik is a hagyma, és így könnyebben szétesik majd a paprikásban.

 2. A feldarabolt húst a zsírjára pirított hagymába forgatjuk, rászórjuk a paprikát, majd a fokhagymát, és egy-két percig tovább pirítjuk.

 

 3. A paprikást felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, a tüzet mérsékeljük. Rádobjuk az egész paprikákat. Ilyenkor mehet bele a mustár és a vörösbor is, de utóbbi kettőt csak akkor tegyük bele, ha tényleg jó minőség van kéznél. Az ecetes „aljamustár” és az „elfőzni jó lesz” kategóriájú bor csak tönkreteszi az ételt. Nem csak ezt, bármelyiket.

 4. Elkészítjük a gombócnak való tésztát, ami nem áll másból, mint a hozzávalók alapos összekeveréséből.

 5. Ha a hús puhára főtt, akkor beleszaggatjuk a gombócokat – igény szerint kisebbeket, nagyobbakat –, amik pár perc alatt megfőnek. A végén ízlés szerint beállítjuk a csípősséget, majd az ételt tálaljuk. Ha túl sok zsír gyűlik össze a tál tetején – és ez különösen a libánál fordulhat elő – akkor azt szedjük le, mielőtt nekiállunk a porciózásnak.

Üzenj, küldj receptet levélben!

Szólj hozzá!

Címkék: csirke szüret gombóc liba paprikás csirkepaprikás


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr261491619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása