Aki szereti a krumplis tésztát, az valószínűleg a babos tésztát is szeretni fogja. Nagyjából annyi a különbség a két étel között, hogy utóbbiban tört bab van a krumpli helyett. Érdemes friss tésztát gyúrni hozzá, de természetesen a száraz is megfelel. Aki nem akar, vagy idő hiányában nem tud foglalkozni a szárazbab válogatásával, áztatásával és megfőzésével, az használjon konzerv fehérbabot. Én egy bő kétszemélyes adagot készítettem.
A tésztához:
• 250 gramm finomliszt
• 1 tojás
• kb. 1,5 deciliter langyos víz
• só
A babhoz:
• 1 kanál zsír
• 1 közepes fej vöröshagyma (100 gramm), apróra vágva
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
• 150 gramm puhára főtt szárazbab, vagy konzerv fehérbab
• só, bors
A tészta elkészítéséhez a lisztet szitáljuk egy tálba, a közepébe készítsünk egy kis mélyedést, tegyünk bele egy csipetnyi sót, üssük bele a tojást – akár kettőt is –, és körkörös mozdulatokkal kezdjük el összekeverni. Ha már kezd összeállni, akkor formáljuk cipó alakúra, és a tenyerünkkel lefelé nyomva nyújtsuk el a tésztát, hajtsuk vissza, majd ismételgessük ezt a gyúrómozdulatot, míg egynemű, rugalmas, de már kicsit kemény állagúvá nem válik. Ha morzsalékos, száraz a tésztánk, akkor apránként tegyünk hozzá langyos vizet, a legjobb, ha csak a kezünket nedvesítjük be időnként.






Osszuk két részre az elkészült tésztát, és belisztezett deszkán mindkét darabot nyújtsuk ki vékony lepényformára, úgy 2-3 milliméter vastagságúra. Helyezzük tiszta konyharuhára, és hagyjuk száradni egy fél órát. Ezután a deszkán vágjuk fel hosszú csíkokra, majd tetszés szerinti darabokra. Kicsit fogassuk át liszttel, és hagyjuk száradni még egy fél órát. Közben készítsük el a babot.
A hagymát pirítsuk meg egy evőkanálnyi zsiradékon – én kisütött csirkebőr zsírját használtam –, a végén keverjük hozzá a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a fűszerpaprikát. A megfőtt babot egy villával törjük össze, majd keverjük a pirított hagymához, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.


A tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, hat-nyolc perc alatt. Közben készítsünk elő egy nagy edényt, amiben a megfőtt tésztát gyorsan átpiríthatjuk, és összekeverhetjük a hagymás babbal. Amikor a tészta megpuhult, szűrjük le, tegyük a nagy edénybe, és egy kevés zsíron forgassuk meg. Ha már serceg, vegyük le, és keverjük hozzá a babot. Lazíthatunk rajta egy kis főzőlével, és fűszerezhetjük még sóval, borssal. Nálunk a gyerekek egy kis tejföllel kérik, de el lehet ropogtatni mellé egy-két savanyú uborkát is.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.