A káposztás gőzgombóc tulajdonképpen a héveknédli egy speciális fajtája. Aki elmegy egyszer a geresdlaki gőzgombóc fesztiválra, az megnézheti, hogy milyen sokféleképpen csinálják a héveknédlit, és hogy a gőzgombóc a nevével ellentétben néha nem is gőzben készül el.

A következő étel főzése során azonban valóban kulcsfontosságú szerepe van a gőznek. Különleges alapanyag a káposztás gőzgombóchoz sem kell, de fontos, hogy az egyszerű hozzávalók a lehető legfrissebbek, legjobbak legyenek. Finom savanyú káposzta, jó ízű házi szalonna nélkül a végeredmény sem lesz tökéletes.
A tészta elkészítését nem írom le még egyszer, mert egy korábbi posztban megtalálható. A többi már gyerekjáték.

Hozzávalók egy kisebb adaghoz:
• 250 gramm lisztből készült kelt tészta (Hefeteig)
• 500 gramm savanyú káposzta
• 1 fej csíkokra vágott vöröshagyma
• 5-6 szalonnadarab a kakastaréjnak
• 1 kanál sertészsír
• só, bors
Egy magas falú, lefedhető serpenyőben a zsíron megpirítjuk a beirdalt szalonnadarabok mindkét oldalát, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, majd hozzátesszük a savanyú káposztát és jól átforgatjuk, felhevítjük. Közben sóval, borssal ízesítjük, esetleg egy-egy babérlevelet is tehetünk bele.




Az edényt ezután levesszük a tűzről, és a káposzta felét kiszedjük. Ha a leve elfőtt, akkor öntsünk alá egy-két deci vizet. Egy kanállal gombócokat formálva a serpenyőbe szaggatjuk a megkelt tésztát, majd az edényt befedjük, és lassú tűzön negyed órán át gőzöljük. Ne készítsünk túl nagy gombócokat, mert a főzés közben úgyis szépen megdagadnak, megemelkednek. Ha ez megtörtént, befedjük a tésztát a káposzta másik felével, rátesszük a szalonnacsíkokat, és fedő alatt, minimális tűzön tíz percig tovább gőzöljük.

Ezzel el is készült az étel, ami jól mutat az asztalon a főzőedényben is – úgy, mint nagyanyáinknál –, de ügyes tálalással igazi különlegességként hat a tányéron.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.