pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.07.05. 22:14 snaci

Bratwursttunke

A füstölt házi kolbászt nem csak hidegen fogyasztották előszeretettel a sváb konyhán, de gyakran használták különféle meleg fogások elkészítéséhez is. Nem csoda, hiszen egy darabka jól elkészített kolbászban a gondos gazda egy évi munkája köszön vissza, és a füstös íz kiváló zamatot ad az ételeknek.

 
 
A Wursttunke, illetve Bratwursttunke lényege, hogy a kolbász a mellé készülő szósz alapanyagaival együtt fő meg, miközben szép lassan átadja az ízét és illatát a hozzávalóknak. Nagyszüleimnél például nem múlott el szenteste úgy, hogy ne került volna az asztalra egy tál kolbászos mártogatós. Több változata is van, a savanykástól az édeskésig, itt most egy paradicsomos verzió következik.
 
Hozzávalók két személyre:
 
• 200 gramm házi füstölt kolbász vagy szalámi
2 fej közepes vöröshagyma (200 gramm)
1 doboz aprított konzerv paradicsom (400 gramm)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál sertészsír
1 dl száraz fehérbor
só, bors
 
A megolvasztott zsíron lassú tűzön pirítsuk meg a felszeletelt hagymát. Ízlés szerint lehet egészen apróra is vágni, de én nem bánom, ha a kész ételben nagyobb, kicsit roppanós szálak is maradnak, ezért csak félbevágom, majd cikkekre szeletelem. A pirítás közben egyszer-egyszer öntsünk a hagyma alá egy kis vizet, mert így jobban puhul és párolódik. Amikor már kissé megbarnult, dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát, majd egy rövid pirítás után öntsük rá a fehérbort is. Keverjük jól össze, és már mehet is hozzá a paradicsom. Valamikor régen persze nem egy 400 grammos konzervet emeltek le a polcról, hanem házilag eltett paradicsomlevet használtak, így akinek van ilyesmi az éléskamrájában, az nyugodtan vegye elő. A szószalapba természetesen kerülhet némi apróra vágott friss paradicsom is. A jó minőségű konzervnek viszont finom, sűrű leve van, ami jót tesz a készülő mártásnak. Ha több paradicsomot teszünk bele, akkor kicsit olaszosabb lesz az összhatás – mint ebben a receptben –, de ha a kolbász dominál, akkor közelebb járunk a sváb hagyományokhoz, és kicsit nehezebb, zsírosabb ételt kapunk.
Lassú tűzön gyöngyöztessük tovább, és tegyük bele a füstölt kolbászt. Próbáljunk hozzájutni valami házi készítésű húsáruhoz, mert akkor lesz az igazi. Ha vékonyabb, akkor vágjuk tíz centis darabokra, ha vastagabb, akkor inkább a rövidebb szeletek mutatnak jól. Szalámiból elég, ha egy-másfél centis karikákat kanyarítunk. Egy fél órát főzzük lassú tűzön, közben kevergessük meg néha, várjuk meg, amíg a mártás besűrűsödik. Ha ez túl hamar megtörténne, akkor lazítsuk egy kis vízzel. Amikor elkészült az étel, vegyünk ki egy bő merőkanállal a paradicsomos szószból, és passzírozzuk át, vagy akár turmixoljuk le. Ez azért jó, mert a darabos mártás és a füstölt kolbász mellé kerülhet a tányérra egy kanálnyi igazán krémes püré is, ami változatosabbá, izgalmasabbá teszi az ételt. Tálaljuk melegen, friss kenyérrel, esetleg pirítóssal.
 

 

A fenti pekeskifli.blog receptet a Pécsi Borozó közölte a nyári számában. Szeptemberben folytatás következik.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kolbász bratwurst


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr302131987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása