Nem hallottam még olyan ételről, aminek elkészítéséhez fogóra lett volna szükség. Most menet közben kiderült, hogy a Schneeball ilyen.
Ezt a sváb fánkféleséget már régóta szerettem volna megsütni, de mivel kell hozzá egy forma, amit szerintem manapság már nem gyártanak, nem tűnt könnyűnek a feladat. A napokban azonban sikerült hozzájutnom egy régi darabhoz, amiről ráadásul kiderült, hogy a dédnagyanyámé volt.
Évtizedeken keresztül senki sem használta, csak lógott magában egy kamra mélyén. Ráfért egy kis tisztogatás, de megérte. A tél és a karácsony közeledtével akkor lássuk a hólabdát!
• három evőkanál tejföl
• egy egész tojás
• három tojássárgája
• annyi liszt, amennyit mindez felvesz, nekem ez kis híján 20 dkg volt







Mivel a tésztában egyáltalán nincs cukor, mindenképpen kell az utólagos édesítés. Aki menekül a porcukortól annak a lekvárba mártogatást ajánlanám. Én a köztes utat választottam, hogy mégiscsak fehér legyen az a hólabda, de ne tömjek el senki porcukorral. Találtam otthon néhány kanál tettyei fahéjas fügelekvárt, ami nagyon jól kiegészítette a fánkot. A sütemény íze önmagában hasonlít ahhoz az apró amerikai fánkhoz, amit kis zacskókban szoktak árulni. Annak ellenére, hogy nyakig áll olajban a sütőforma, az egész művelet során nem lett minden olajos, mert a zsiradék a kis lyukakon szépen visszacsepeg az edénybe. És ami a legfontosabb, a kész süteményen egyáltalán nem érezni, hogy hogyan készült, vagyis nem tocsog az olajban. A sütés folyamata sem olyan macerás, mint amilyennek elsőre tűnik, a harmadik-negyedik körnél már egész rutinosan ment. Igaz, hamar rájöttem, hogy a felforrósodott formát jobb, ha egy kis műszerészfogóval nyitogatom, csukogatom.

Üzenj, küldj receptet levélben!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
palócprovence 2009.11.24. 08:17:51
snaci 2009.11.24. 14:41:14
branau 2010.12.19. 20:24:38
Effi55 2015.01.08. 00:21:11
snaci 2015.01.16. 22:27:07