pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2017.06.23. 19:03 snaci

Katzenpratzl – édes macskamancsok

Gyűjtöm a régi sváb konyhai eszközöket. Szívesen használok olyan, már-már muzeális értékű tárgyakat, amelyeknek sorsuk van. Hiszem, hogy minden karcolás, rozsdafolt mögött egy-egy történet áll – még ha nem is ismert előttem. Több más mellett már régóta vadásztam egy úgynevezett Katzenpratzl formára, de sokáig még a nyomára sem akadtam. Nemrégiben azonban – hála az internetes piacozásnak – felfedeztem egy forrást. Bár nem eredeti darabot kínáltak, hanem az alapján készült másolatot, de ezzel is maximálisan elégedett vagyok. Örömmel osztom meg a macskamancs-készítés tapasztalatait.

dscn3434.JPG

A dió a sváb sütemények gyakori, szívesen használt alapanyaga. Nem véletlen, hiszen egykor minden valamire való portán, vagy a présházaknál, a szőlősorok végén állt egy-egy diófa. A termés megtisztítása sokszor családi esemény volt. Kisgyerekként mindig csodáltam a nagyapámat, aki legtöbbször pont akkorát tudott ütni a kalapáccsal, hogy a héj felrepedjen, de a belső rész ne sérüljön. Ha egészben jött ki, akkor azt mondta „kakas, ha félben, akkor tyúk”. Hogy miért, sosem tudom már meg.

dscn3427.JPG


A Katzenpratzl egy hagyományos diós sütemény, amit a móri sváb közösség tudhat a magáénak. A településen és környékén ma is büszkén kínálják helyi gasztronómiai különlegességként ezt az édességet, ami liszt és sütés nélkül készül. Ez utóbbi azonban nem jelenti azt, hogy gyerekjáték lenne az összeállítása.

Vegyünk egy kisebb adagot, mondjuk 15 deka darált diót és ugyanennyi porcukrot. A keverékhez tegyünk egy teáskanálnyi kakaóport, és egy tojás fehérjét, majd jól dolgozzuk össze. Fontos, hogy a massza ne legyen se túl száraz, se túl ragadós, ezért a mennyiségeken egy kicsit változtathatunk még, miközben az alapanyag a kezünkben formálódik.

dscn3468.JPG


A keverékből gyúrjunk apró golyókat – néhány próbálkozás után kiderül, hogy körülbelül mennyi kell egy süteményhez –, és simítsuk bele az előzőleg megporcukrozott formába. Minél gyorsabb, pontosabb mozdulatokkal dolgozunk, annál biztosabb a siker. Egy spatulával simítsuk el a Katzenpratzl alját, majd végül határozott mozdulattal üssük ki a formából. Helyezzük sütőpapírra az elkészült darabokat és szárítsuk ki akár sütőben, minimális hőmérsékleten, akár a konyha egy szellősebb részében. A formát célszerű egy kis kefével minden egyes alkalommal megtisztítani az esetlegesen bent ragadt daraboktól, majd újra jöhet a porcukrozás és a massza belenyomása. A megadott mennyiségből körülbelül húsz darab sütemény készíthető. Néhány óra múlva már elég szilárd lesz ahhoz, hogy megkóstoljuk, de ha úgy szeretjük, akár ropogósra is száríthatjuk.

Katzenpratzl

150 gramm darált dió
150 gramm porcukor + egy kevés a forma meghintéséhez
1 tk kakaópor
1 tojás fehérje

A cikk a Pécsi Borozó pekeskifli rovatában jelent meg.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr9712614373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása