Farsangi fánkot sütöttek február harmadikán a komlói Német Klubban, gondoltam megnézem, hátha valamilyen jó régi receptet vesznek elő ilyenkor, hogy az év elején egy kis finomsággal megvendégeljék a szép számú tagságot. Bár autentikus receptet nem kaptam, de nagyon finom fánkot kóstolhattam meg, és sok jó tanácsot is bezsebeltem a dagasztással, kelesztéssel, sütéssel kapcsolatban.

Hamar kiderült, hogy a fánksütés is csak egy jó alkalom a sok közül arra, hogy a tagok néhány órára összejöjjenek, együtt legyenek. A klub egyébként tavaly ünnepelte huszonöt éves jubileumát, és ahogy a fánkok szaggatása közben a főzőasszonyok büszkén elmondták, számos jeles esemény van már mögöttük. Az idei tervezett programsor is szép hosszú, ki is szúrtam mindjárt április végén a „Sváb ételek főzése, receptcsere” című rendezvényt, amire rögtön be is jelentkeztem.
A német klubban sütött fánk receptje egyébként valahonnan Horváth Ilona háza tájáról ered, de természetesen hamar kiderült, hogy otthon mindenki egy kicsit másképp csinálja: ki ezt, ki azt tesz hozzá, vagy vesz el belőle. Az általam lejegyzett verzió a következő.
• 1 kg liszt
• 1 liter tej
• 5 dkg élesztő
• 10 dkg vaj
• 4 tojássárgája
• 0,5 dl rum
• 1 evőkanál porcukor
• 1 kávéskanál só
• 1 citrom héja lereszelve
• olaj a sütéshez
Az előkészület egyik legfontosabb eleme – és a siker garanciája –, hogy minden legyen meleg, illetve langyos, beleértve az alapanyagokat, a dagasztáshoz, kelesztéshez használt edényeket, de még a letakaráshoz használt konyharuhákat is, nem beszélve a szoba, konyha levegőjének hőmérsékletétől.
1. Az élesztőt egy deciliter langyos vízben, egy kevés porcukorral megfuttatjuk.
2. A maradék cukrot egy fakanállal kikeverjük a vajjal, a citromhéjjal, és a tojással.
3. Az élesztőt, a tejet – adagolva, mert lehet, hogy nem kell az egész liter –, és a tojásos keveréket a kevés sóval együtt a liszthez öntjük, a tésztát jól kidolgozzuk, majd kelesztőtálba helyezzük és letakarjuk.
4. Miután a tészta megkelt – legalább fél óra –, kézzel körülbelül két centi vastagra nyújtjuk, és úgy hét centiméter átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. A fánkokat ezután még egy kicsit kelesztjük.
5. Az olajat egy nagy, magas peremű edényben felforrósítjuk, és a fánkokat kisütjük. Csak annyit tegyünk bele egyszerre, hogy kényelmesen elférjenek sülés közben. A második kelesztés után a fánkokat a tetejükkel, vagyis a domború oldalukkal lefelé, egy kicsit kinyújtva tegyük az olajba, majd az edényt egy-két percre fedjük le. Ezután fordítsuk meg őket, és süssük meg a másik oldalukat is, de már fedő nélkül.
6. Negyven-ötven darab lesz belőle, éppen hogy sikerül. Porcukorral meghintve tálaljuk, különböző lekvárokat kínáljunk hozzá. Még egyszer köszönet a klub tagjainak a lehetőségért, és a finom kóstolóért!

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
peba 2010.02.10. 09:22:33
www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de/programm/europa-bewegen/melez/melezkulinarik.html