Nem túlzás azt állítani, hogy a bab a sváb konyha egyik jolly jokere. Nem véletlen, hogy minden házi veteményesben helye volt, és rengeteg ételt készítettek belőle. Ugyan manapság a bablevesnél és a babfőzeléknél már nem nagyon merészkedünk messzebbre, de ez a zöldség még számtalan felhasználási lehetőséget kínál. A főtt babot a sváb családokban gyakran ették káposztával, hagymával, nokedlival, készítettek belőle pörköltet, salátát, és többek között tortát, de még kenyeret is. A babos pogácsa a borozgatások kiváló kísérője lehet.
A babot készítsük el előre, áztassuk be egy éjszakára, főzzük meg, majd hűtsük ki. Ha erre nincs idő, akkor nem nagy vétek levenni egy húszdekás babkonzervet a polcról, és máris haladhatunk tovább. Ha van kéznél húsdarálónk, akkor daráljuk át a főtt babot, de ha jól áttörjük, és átkeverjük egy villával, az is megfelel. Az élesztőt egy deci enyhén megcukrozott tejben futtassuk meg, keverjük hozzá a tejfölt, az egyik tojást, a felolvasztott zsírt és a borsot. Ezt a keveréket pihentessük egy fél órán át, majd keverjük hozzá a lisztet, a babot és a sót, gyúrjunk tésztát belőle, amit szintén tegyünk félre harminc percre.
A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki másfél-két centiméteresre, egy késsel irdaljuk be a tetejét négyzetrácsosan, majd ízlés szerinti méretű szaggatóval vágjuk ki a pogácsáinkat. Ekkor verjük fel a másik tojást, kenjük meg vele a pogácsák tetejét, majd még egy picit sózzuk meg őket. Előre melegített kétszáz fokos sütőben húsz-huszonöt perc alatt süssük barnára. Fantasztikus az illata, valószínűleg már forrón beleharapnánk, de azért várjunk egy kicsit, míg kihűl.
Hozzávalók:
• 500 gramm liszt
• 200 gramm főtt fehér bab
• 200 gramm sertészsír
• 30 gramm nyers vagy egy tasak instant élesztő
• 1 deciliter tejföl
• 1 deciliter tej
• 2 darab tojás
• 2-3 gramm őrölt bors
• 20 gramm só
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
gym 2014.01.24. 12:08:26
OftF 2014.01.24. 12:51:39
OftF 2014.01.24. 12:54:11
:)
tothbe 2014.01.24. 14:27:59
Mert ez az egy félmondat valahogy hibádzik.
snaci 2014.04.17. 15:47:37
tothbe 2014.04.17. 16:57:01