pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2011.08.16. 16:02 snaci

Fetzestrudl – rongyos rétes

A rongyos rétesről azt hihetnénk, hogy a formájáról, esetleg meg-meg szaggatott tésztájáról kapta a nevét (rongyos kifli, rongyos fánk), de ezúttal másról van szó. Ezt a tésztát rongyba, illetve konyharuhába tekerve főzik ki, ahogy azt az idei magyaregregyi Falusi Ízek Fesztiválján is láthattuk.
 

Először is krumplis alaptésztát készítünk úgy, mintha szilvás gombócnak állnánk neki. Kell hozzá három-négy szem krumpli, némi liszt, egy tojás, egy csipetnyi só, esetleg egy kis víz. A krumplit héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a csipetnyi sót, és annyi liszttel dolgozzuk össze, amennyiből kényelmesen gyúrható tészta lesz. Pontos mennyiséget nem érdemes írni, mert függ attól, hogy milyen minőségű alapanyagokat – például milyen keményítőtartalmú burgonyát – használunk.

Ezek után egy bögrényi grízt kevés zsiradékon enyhe zsemleszínűre pirítunk, majd leöntjük annyi hideg vízzel, hogy sűrű főzelékállaga legyen. Ezt aztán addig kevergetjük a tűzön tartott serpenyőben, míg apró darabokra szét nem esik. De vigyázzunk, hogy a végén se legyen kemény!

Az alaptésztát kinyújtjuk, és bőségesen megszórjuk a pirított grízzel, amit előzőleg citrommal és cukorral ízesítünk. A tésztát ezután összetekerjük, majd száraz lenvászon konyharuhába tekerjük, és a két végét – akár egy hurkát – összekötözzük. A tekercset forrásban lévő vízzel telt fazékba eresztjük, úgy, hogy a víz teljesen ellepje a begöngyölt tésztát. Úgy főzzük, akár a szilvásgombócot: ha kiemelkedett a vízből, kivesszük. Ezután a megfőtt tésztát a konyharuhából kitekerjük és felszeleteljük, tányérra tesszük, cukros darált dióval megszórva fogyasztjuk. A másnapi maradékot rendszerint forró, cukros tejjel leöntve fogyasztották.

Hozzávalók:
 
A krumplis alaptésztához
• három-négy szem krumpli
• egy bögre liszt
• egy tojás
• egy csipetnyi só
• esetleg egy kis víz

A töltelékhez
• egy bögre gríz
• hat evőkanál cukor
• egy fél citrom leve
• a tetejére cukrozott, darált dió
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: fetzestudl rongyos rétes


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr843158192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása