A rongyos rétesről azt hihetnénk, hogy a formájáról, esetleg meg-meg szaggatott tésztájáról kapta a nevét (rongyos kifli, rongyos fánk), de ezúttal másról van szó. Ezt a tésztát rongyba, illetve konyharuhába tekerve főzik ki, ahogy azt az idei magyaregregyi Falusi Ízek Fesztiválján is láthattuk.

Először is krumplis alaptésztát készítünk úgy, mintha szilvás gombócnak állnánk neki. Kell hozzá három-négy szem krumpli, némi liszt, egy tojás, egy csipetnyi só, esetleg egy kis víz. A krumplit héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a csipetnyi sót, és annyi liszttel dolgozzuk össze, amennyiből kényelmesen gyúrható tészta lesz. Pontos mennyiséget nem érdemes írni, mert függ attól, hogy milyen minőségű alapanyagokat – például milyen keményítőtartalmú burgonyát – használunk.
Ezek után egy bögrényi grízt kevés zsiradékon enyhe zsemleszínűre pirítunk, majd leöntjük annyi hideg vízzel, hogy sűrű főzelékállaga legyen. Ezt aztán addig kevergetjük a tűzön tartott serpenyőben, míg apró darabokra szét nem esik. De vigyázzunk, hogy a végén se legyen kemény!
Az alaptésztát kinyújtjuk, és bőségesen megszórjuk a pirított grízzel, amit előzőleg citrommal és cukorral ízesítünk. A tésztát ezután összetekerjük, majd száraz lenvászon konyharuhába tekerjük, és a két végét – akár egy hurkát – összekötözzük. A tekercset forrásban lévő vízzel telt fazékba eresztjük, úgy, hogy a víz teljesen ellepje a begöngyölt tésztát. Úgy főzzük, akár a szilvásgombócot: ha kiemelkedett a vízből, kivesszük. Ezután a megfőtt tésztát a konyharuhából kitekerjük és felszeleteljük, tányérra tesszük, cukros darált dióval megszórva fogyasztjuk. A másnapi maradékot rendszerint forró, cukros tejjel leöntve fogyasztották.
Hozzávalók:
A krumplis alaptésztához
• három-négy szem krumpli
• egy bögre liszt
• egy tojás
• egy csipetnyi só
• esetleg egy kis víz
A töltelékhez
• egy bögre gríz
• hat evőkanál cukor
• egy fél citrom leve
• a tetejére cukrozott, darált dió
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.