Az elmúlt hétvégén a BorZsongás Fesztivál keretében rendezték meg a Villányi Borvidék legjobb stifoldereinek versenyét, a zsűrizésnek idén Pauli Zoltán palkonyai gasztroműhelye, a PalKonyha adott otthont. A már hagyományosnak mondható kóstolóra közel húsz nevezés érkezett, a bírálók a termelők azonosítása nélkül, sorszámozott tételenként minősítették a húskészítményeket. A zsűriben – immár nem először – a pekeskifli blog is helyet kapott, így az „első sorból” számolhatok be a történtekről.
Az értékelés húsz pontos rendszerben történt, amelynek során elbírálás alá esett a szín, az illat, az állag, majd az íz, és természetesen mindezek összhangja is. Mint a verseny végén kiderült, már az első tétellel sikerült igen magasra tenni a mércét, mert a bírálást segítő viszonyítási pont, a „belövőfalat” a harmadik helyen végzett. Az egyenletesen magas színvonalú mezőnyből mindössze egy-egy tétel lógott ki – valószínűleg kisebb technológiai, tárolási hibák miatt –, de összességében elmondható, hogy harmonikusan fűszerezett, gondosan kezelt stifolderek kerültek a zsűri elé.
És ami a versenyt illeti: az eredmények ismeretében a bírálók egyhangúan megállapították, hogy sem a különleges fűszerezés (nagyon csípős, köményes), sem a vadhús használata nem jelentett előnyt. Sőt, az élen kizárólag olyan stifolderek végeztek, amelyek csak sertéshúsból készültek, és a hagyományos – só, bors, paprika, fokhagyma – ízesítést kapták, mérsékelt füstöléssel. És természetesen újfent bebizonyosodott, hogy nincs két egyforma stifolder, hiszen a késztermék minőségét illetően a termelők fűszerezési stílusa és a minőségi alapanyag mellett mindig befolyásoló tényező az érési folyamat, ami többek között az aktuális hőmérséklet, páratartalom függvénye.
A verseny idén is lehetőséget teremtett arra, hogy ismét szó essék a sváb konyha egyik fontos, és méltán megbecsült értékéről, a stifolderről, ami a régió gasztronómiájának fontos elemeként jelentős turisztikai vonzerőt is képviselhet – ha kellő figyelemmel és hozzáértéssel foglalkozunk vele.
A zsűri végül hat tételt emelt ki a minták közül
1. Kalmár László (Siklós)
2. György Róbert (Villány)
3. Haraszti Ferenc (Palkonya)
4. Bock Pince (Villány)
5. Jozipovics Tamás (Újpetre)
6. Nagypál Róbert (Palkonya)
És végül a zsűri névsora:
Günzer Zoltán, bortermelő
Jozipovics Tamás, hentes
Kalmár László, vendéglátó, bortermelő
Korpos István, vendég
Ludvig András, vendég
Nagypál József, gazdálkodó
Nemes Barbara, séf, Bock Óbor Étterem
Pauli Zoli, házigazda, tulajdonos PalKonyha
Schneider Gábor, pekeskifli blog
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal