A rántott leves egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészíthető étel, mondhatni a hétköznapi sváb konyha egyik alapfogása, ami igen gyakran került az asztalra. A savanykás íze miatt kicsit félve tettem a kisgyerekeim elé, és magam is meglepődtem, amikor mindketten szó nélkül bekanalazták.

• 30 gramm sertészsír
• 1 púpozott evőkanál liszt
• 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 1 babérlevél
• 1 tojás
• 1 kávéskanál fűszerpaprika
• 2 evőkanál ecet
• 10 karika füstölt házi kolbász (kb. 60 gramm)
• só
• 1,2 liter víz
A zsírt hevítsük fel, és a lisztet belekeverve készítsünk világosbarna rántást. Öntsük bele a finomra vágott fokhagymát, jól keverjük át, és a pirítás közben mérsékeljük a lángot, nehogy a rántás odaégjen. Keverjük hozzá a fűszerpaprikát, majd öntsük fel a vízzel. Keverjük csomómentesre, sózzuk, és tegyük bele a babérlevelet, valamint az ecetet is. Főzzük öt percig, közben kevergessük. Vegyük vissza teljesen a lángot, hogy a leves éppen csak forrjon. Keverjük simára a tojást, majd folyamatos keverés közben csurgassuk a levesbe. Ekkor tegyük bele a kolbászkarikákat, majd forraljuk át még egyszer. A tojás és a kolbász mennyisége ízlés szerint változtatható, az egyik akár el is hagyható. Friss kenyérrel, zsemlével kínáljuk.

(A recept leírásakor a Großmutters Küche – Ungarndeutsche Gerichte für Alltag und Festtag című kiadványra támaszkodtam.)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.