Gyermekkorom nagy kedvence volt a mákos sufnudli. A tésztaétel sós változata az első receptek egyike volt itt a blogon, és azóta a Pécsi Borozó című szaklapban, nyomtatásban is megjelent már.
A tészta összeállításához a legegyszerűbb alapanyagokra van csak szükség, és a nudlik kifőzése sem igényel különösebb gyakorlatot, tehát igen egyszerű ételről van szól, ami a sváb konyhán amúgy nem ritka dolog.
Hozzávalók:
• 600 gramm héjában főtt burgonya
• 100 gramm liszt
• 1 db egész tojás• 1 csipetnyi só
• 2 evőkanál mák
• 2 evőkanál kristálycukor
• 1 pohár tejföl
A burgonyát héjában megfőzzük, majd amikor már egy kicsit kihűlt, megpucoljuk és alaposan összetörjük. A cukrot és a mákot gépben ledaráljuk, vagy mozsárban összetörjük. Az áttört krumplihoz adjuk a lisztet, az egész tojást és a kis sót, majd tésztává gyúrjuk. A tésztát negyedeljük, a darabokból hengereket formázunk, amelyeket felkarikázunk. A kis karikákat előbb golyóvá gyúrjuk, majd a két tenyerünkkel hosszúkás, orsó alakú nudlikat készítünk. A nudlik sodrásáról részletes, fotókkal illusztrált leírás olvasható a korábbi bejegyzésben.
Az elkészült nudlikat egy meglisztezett deszkára tesszük, közben felforralunk egy nagy lábas vizet. A nudlikat egyszerre tesszük a lobogó vízbe, és addig főzzük, míg mind a felszínre jön. Ekkor lecsöpögtetjük, alaposan megszórjuk a cukrozott mákkal, és tejföllel kínáljuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal