pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.09.06. 20:23 snaci

Töltött paprika (Gefüllte Paprikaschoten)

A paprikába töltött, paradicsommártásban főtt húsgombócokat – a töltött paprikát –, szintén a sváb fogások között tartják számon, bár tény, hogy a világ számos konyhája ismer hasonló jellegű ételeket. Nálunk a paradicsomszósz mindig édes volt – amit a gyerekek rendszerint egy kicsit még tovább cukroztak –, ezért számomra is ez a változat az igazi. Mindemellett ízlés dolga, hogy ki, mennyire édesíti az ételt, ez a főzés menetén nem sokat változtat.

A mártás régen rendszerint eltett paradicsomléből készült, de használhatunk sűrített paradicsomot, illetve konzerv hámozott paradicsomot is. Fél kiló húshoz paradicsomléből fél liter kell, sűrítményből egy nagy, 140 grammos doboz, a konzervből pedig két 400 grammos, leturmixolva. Bármit is használjunk, úgy kell vízzel hígítani, hogy a gombócok egy-másfél liter paradicsomos lében főjenek meg.
 
Hozzávalók tíz gombóchoz:
 
• 500 gramm nem túl száraz sertéshús – például tarja vagy lapocka –, ledarálva
• 100 gramm rizs, félkészre főzve
• 1 fej vöröshagyma apróra vágva és kevés zsíron megpirítva
• 1 nagy tojás
• só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
• 10 megtisztított tölteni való paprika
 
Hozzávalók a mártáshoz:
 
• rántás (egy evőkanál zsíron világosbarnára pirított egy evőkanálnyi finomliszt)
 
• 1 db 140 grammos sűrített paradicsom
• 1,5 liter víz
• két evőkanál cukor
• 1 kávéskanál só
 
 
A paprika megtisztításának legegyszerűbb módja, ha a megmosott termést az egyik tenyerünkbe vesszük, és a másik kezünkkel benyomjuk a kocsányt, kicsit megforgatjuk, majd kiemeljük. A bent maradt magok egy kis rázogatás, ütögetés után kipotyognak.
A töltelékhez keverjük össze a darált húst, a félig megfőtt rizst, a hagymát, a tojást és a fűszereket. Ha száraznak találjuk, akkor egy kis zsiradékkal lágyíthatunk rajta. Töltsük meg a paprikákat, ügyelve arra, hogy a csúcsba is jusson a húsból.
A mártáshoz egy nagy lábosban készítsük el a rántást, ebbe keverjük bele a paradicsompürét, majd rögtön öntsük fel a vízzel. Forraljuk fel, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd vegyük vissza a lángot, és finoman helyezzük bele a töltött paprikákat. Fedő alatt egy óra sem kell, míg a gombócok megfőnek. Közben néha rázogassuk meg az edényt, és ha nagyon besűrűsödik a lé, akkor egy kis vízzel hígítsuk. Ha viszont úgy látjuk, hogy a főzés végén is túl híg szószt kaptunk, akkor ezen egy kis adag rántással segíthetünk. Én mindenképpen friss, vastagon szelt kenyeret adnék mellé, de sok helyen főtt krumplival tálalják.
 

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom gombóc sertéshús töltött paprika


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr862276002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása