pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.10.26. 08:00 snaci

Morzsaleves

Az egyszerű rántott leves savanyú verzióját korábban már kipróbáltam, a következő variáció nevét pedig a levesbetét adja. A Bröselsuppe (der Brösel = morzsa, prézli) a hétköznapok levese, nem kell komplex élményt várni tőle, egyszerűen azt adja vissza, amiből készült: a liszt, a zsír, a paprika, a tojás ízét. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű alapanyagokat használunk.

 

A levesbetéthez:
 
• 100 gramm finomliszt
• 1 tojás
• egy csipetnyi só
 
A rántott leveshez:
 
• 1,5 liter víz
• 1 evőkanál liszt
• 1 evőkanál zsír
• 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
• ha van kéznél, akkor egy evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje, vagy metélőhagyma
 
A levesbetéthez gyúrjunk kemény tésztát a lisztből, a sóból és a tojásból, majd morzsolgassunk le belőle apró darabokat. A csipegetős mozdulat miatt magyarul csipetkének is nevezik ezt az apró szemű tésztafajtát. Tegyünk fel melegedni 1,5 liter vizet, ha felforrt, akkor sózzuk, és öntsük bele a tésztát, ami nyolc-tíz perc alatt megfő.
 
 
Közben készítsünk világos rántást úgy, hogy serpenyőben felhevített zsírban megpirítjuk a lisztet. Ha megkapta a színét, akkor húzzuk félre és keverjük bele a fűszerpaprikát. Néhány átforgatás erejéig tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, hogy a paprika íze felszabaduljon, de ne sokáig, mert a fűszer megkeseredhet.
Ha megfőtt a tészta, akkor tegyük bele a rántást, és keverjük csomómentesre. Érdemes a levesből a serpenyőbe merni egy-egy kanállal, és már ott feloldani a rántást, hogy aztán ne csomósodjon. A kész levest gazdagíthatjuk egy kis apróra vágott petrezselyemzöldjével, illetve metélőhagymával.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: rántott leves bröselsuppe


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr662397225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása