Az egyszerű rántott leves savanyú verzióját korábban már kipróbáltam, a következő variáció nevét pedig a levesbetét adja. A Bröselsuppe (der Brösel = morzsa, prézli) a hétköznapok levese, nem kell komplex élményt várni tőle, egyszerűen azt adja vissza, amiből készült: a liszt, a zsír, a paprika, a tojás ízét. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű alapanyagokat használunk.
A levesbetéthez:
• 100 gramm finomliszt
• 1 tojás
• egy csipetnyi só
A rántott leveshez:
• 1,5 liter víz
• 1 evőkanál liszt
• 1 evőkanál zsír
• 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
• ha van kéznél, akkor egy evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje, vagy metélőhagyma
A levesbetéthez gyúrjunk kemény tésztát a lisztből, a sóból és a tojásból, majd morzsolgassunk le belőle apró darabokat. A csipegetős mozdulat miatt magyarul csipetkének is nevezik ezt az apró szemű tésztafajtát. Tegyünk fel melegedni 1,5 liter vizet, ha felforrt, akkor sózzuk, és öntsük bele a tésztát, ami nyolc-tíz perc alatt megfő.

Közben készítsünk világos rántást úgy, hogy serpenyőben felhevített zsírban megpirítjuk a lisztet. Ha megkapta a színét, akkor húzzuk félre és keverjük bele a fűszerpaprikát. Néhány átforgatás erejéig tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, hogy a paprika íze felszabaduljon, de ne sokáig, mert a fűszer megkeseredhet.
Ha megfőtt a tészta, akkor tegyük bele a rántást, és keverjük csomómentesre. Érdemes a levesből a serpenyőbe merni egy-egy kanállal, és már ott feloldani a rántást, hogy aztán ne csomósodjon. A kész levest gazdagíthatjuk egy kis apróra vágott petrezselyemzöldjével, illetve metélőhagymával.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.