Amikor nagyapám szombat délutánonként a pincébe indult, szinte mindig került az öreg, elnyűtt bőrtáskájába egy kis Käse az otthoni szalámi meg a sonka mellé. Nagyanyám néhány elnagyolt mozdulattal keverte össze a hozzávalókat egy kis dobozban, és mire a vacsora a présházban az asztalra került, a szódabikarbóna habos, könnyű krémmé varázsolta a túrót.
A Käse (vagy ahogy mondták, „szótapikaponekhész”) ugyanis nem más, mint egy kis szódabikarbónával megbolondított körözött. Az alapot mindenki úgy keverheti ki, ahogy akarja: lehet hagymás, paprikás, borsos, és természetesen mehet bele vaj, tejföl, de akár joghurt vagy egy kis kefir is. Nem kell különösebben kidolgozni, a lényeg, hogy a végén kerüljön hozzá egy kávéskanál szódabikarbóna. Ezután várjunk legalább egy jó fél órát. Az sem baj, ha órákkal az elfogyasztása előtt elkészül. Nagyon jó kiegészítője hidegtálaknak, finom szendvicsek alapja is lehet.

Persze a legjobban akkor ízlik, amikor egy késő délutáni órán összejön néhány szomszédos pincegazda, hogy valamelyikük présházában együtt vacsorázzanak. A bólyi pincesorokon (a képen a Tukár soron álló kis családi pince látható) és a környékbeli településeken ezt úgy mondják: „sor van”. Ki-ki a maga csomagjából kanyarít, de ha valamelyik háznál új sonkát, szalámit vágtak meg, akkor persze megjár mindenkinek a kóstoló is. Spriccel a szóda a hűvös fröccsbe, halkan pukkannak a buborékok a poharakban… Na, ilyenkor jöhet a kenyérre egy kis Käse. A szó elsődleges jelentése ugyan sajt, de – mint arról a Halász-féle német–magyar kéziszótár is említést tesz – esetenként túrót is jelenthet.

• egy doboz túró (250 gramm)
• egy evőkanál vaj
• három evőkanál tejföl
• egy fél fej kis vöröshagyma apróra vágva
• egy kávéskanál őrölt pirospaprika
• egy csipetnyi frissen őrölt bors
• egy kávéskanál só
• egy kávéskanál szódabikarbóna
A hozzávalókat összekeverjük, és megvárjuk, míg a Käse megdagad, könnyű, habos, jól kenhető krémmé változik. Nem is a térfogata változik meg igazán, hanem az állaga. Ha túl korán esünk neki, akkor még érezni fogjuk a szódabikarbóna csípős ízét. Ha rögtön az elkészülés után asztalra kerül, akkor nem muszáj hűtőbe tenni, de ha csak később tálaljuk, akkor hideg helyen tároljuk.

Üzenj, küldj receptet levélben!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.