pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2013.01.14. 21:29 snaci

Faulweibstrudel und Mandelbögel

Az idősek otthonában jártam még a múlt év végén Bólyban, hogy onnan merítsek, ahonnan leginkább érdemes: a nyolcvanas éveikben járó idős, sváb asszonyoktól, akik szinte az egész életüket végigfőzték. Persze a legtöbben már letették a fakanalat, amikor beköltöztek ebbe a közösségbe, de vannak köztük, akik rendszeresen hazajárnak a családjukhoz, és ott bizony a gyerekek, unokák, dédunokák kérésére még ma is a tűzhely mellé állnak. Legtöbbjüknek sosem volt hőfokszabályozós sütője, soha, semmit nem mértek ki digitális mérlegen. A konyhában ma már nélkülözhetetlennek vélt eszközök híján az ő tudásuk a kezükben, a vérükben, a szívükben és az emlékezetükben van.

faul01.jpg

Következzék tehát tőlük két sütemény. A Faulweibstrudel – ahogy a neve is mutatja, vagyis lusta asszony kalácsa –, egy nagyon egyszerű, gyorsan összekeverhető süteményszerűség (strudeln=forgatni, kavarni). A Mandelbögel, vagyis a mandulás hidacska viszont annál ügyesebb kezet és nagyobb rutint igényel a konyhában.

Faulweibstrudel

A hozzávalókat egy tálban jól összekeverjük, majd a sütemény tésztáját kizsírozott tepsibe öntjük – én kisebb mennyiséget készítettem, ezért egy szűkebb 10X25 centis kenyérformát használtam. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-25 percig, illetve barnulásig sütjük. Ha elkészült, felszeleteljük és meghintjük apróra vágott, cukrozott dióval. Mivel ez önmagában csak egy üres tészta, ezért a tepsibe öntött masszába a sütés elején potyogtathatunk friss, avagy télire eltett meggyet, vagy ízlés szerint akár más gyümölcsöt is.

faul02.jpg

Hozzávalók:

• 150 gramm liszt

• 25 gramm sertészsír + egy kevés a forma kikenéséhez

• 50 gramm porcukor

• 2 darab tojás

• 2 deciliter tej

• egy marék cukrozott, aprított dió a sütemény tetejére

 

 

Mandelbögel

Bár a nevében mandula szerepel, a leggyakrabban a házak többségénél megtermő alapanyagból, vagyis inkább dióból készítették. Az elnevezés ennek ellenére megőrizte az eredeti receptúrát, és én is mandulát használtam.

mandel01.jpg

Hozzávalók:

 

Az alaphoz

• 1 tojásfehérje
• 100 gramm finomra őrölt mandula vagy dió

• 100 gramm porcukor

• 25 gramm finom zsemlemorzsa

 

A mázhoz

• 1 tojásfehérje

• 100 gramm porcukor

• néhány csepp ecet

 

 

Az alap hozzávalóit összekeverjük, és olyan masszát gyúrunk belőle, amit aztán ki tudunk sodorni 4-5 milliméter vastag, nyolc centiméter széles téglalappá. Ha túl lágy, tegyünk hozzá még mandulát, esetleg egy kevés morzsát. Ha szétesik, akkor viszont még egy kis fehérjét kíván. Célszerű a masszát két sütőpapír közé tenni a sodráskor, így nem ragad annyira. A széleket késsel vágjuk egyenesre, párhuzamosra. A mázhoz verjük kemény habbá a másik fehérjét, majd keverjük bele a cukrot. Vigyük fel egyenletesen az alapra és hagyjuk száradni egy fél órán át. Mielőtt teljesen megkeményedne, nedves késsel vágjuk fel a süteményt másfél centis csíkokra, és ezeket helyezzük el száradni keresztben egy vastagabb sodrófán, vagy akár elfektetett borosüvegeken. Ehhez ügyesnek kell lennünk. Ha sikerült, akkor csak várjuk meg, míg a kis ívek annyira megszáradnak, hogy már tartják a formájukat. Sütni nem kell.

Szólj hozzá!

Címkék: Faulweibstrudel Mandelbögel


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr114907377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása