A paprikába töltött, paradicsommártásban főtt húsgombócokat – a töltött paprikát –, szintén a sváb fogások között tartják számon, bár tény, hogy a világ számos konyhája ismer hasonló jellegű ételeket. Nálunk a paradicsomszósz mindig édes volt – amit a gyerekek rendszerint egy kicsit még tovább cukroztak –, ezért számomra is ez a változat az igazi. Mindemellett ízlés dolga, hogy ki, mennyire édesíti az ételt, ez a főzés menetén nem sokat változtat.

A mártás régen rendszerint eltett paradicsomléből készült, de használhatunk sűrített paradicsomot, illetve konzerv hámozott paradicsomot is. Fél kiló húshoz paradicsomléből fél liter kell, sűrítményből egy nagy, 140 grammos doboz, a konzervből pedig két 400 grammos, leturmixolva. Bármit is használjunk, úgy kell vízzel hígítani, hogy a gombócok egy-másfél liter paradicsomos lében főjenek meg.
Hozzávalók tíz gombóchoz:
• 500 gramm nem túl száraz sertéshús – például tarja vagy lapocka –, ledarálva
• 100 gramm rizs, félkészre főzve
• 1 fej vöröshagyma apróra vágva és kevés zsíron megpirítva
• 1 nagy tojás
• só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
• 10 megtisztított tölteni való paprika
Hozzávalók a mártáshoz:
• rántás (egy evőkanál zsíron világosbarnára pirított egy evőkanálnyi finomliszt)
• 1 db 140 grammos sűrített paradicsom
• 1,5 liter víz
• két evőkanál cukor
• 1 kávéskanál só
A paprika megtisztításának legegyszerűbb módja, ha a megmosott termést az egyik tenyerünkbe vesszük, és a másik kezünkkel benyomjuk a kocsányt, kicsit megforgatjuk, majd kiemeljük. A bent maradt magok egy kis rázogatás, ütögetés után kipotyognak.
A töltelékhez keverjük össze a darált húst, a félig megfőtt rizst, a hagymát, a tojást és a fűszereket. Ha száraznak találjuk, akkor egy kis zsiradékkal lágyíthatunk rajta. Töltsük meg a paprikákat, ügyelve arra, hogy a csúcsba is jusson a húsból.
A mártáshoz egy nagy lábosban készítsük el a rántást, ebbe keverjük bele a paradicsompürét, majd rögtön öntsük fel a vízzel. Forraljuk fel, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd vegyük vissza a lángot, és finoman helyezzük bele a töltött paprikákat. Fedő alatt egy óra sem kell, míg a gombócok megfőnek. Közben néha rázogassuk meg az edényt, és ha nagyon besűrűsödik a lé, akkor egy kis vízzel hígítsuk. Ha viszont úgy látjuk, hogy a főzés végén is túl híg szószt kaptunk, akkor ezen egy kis adag rántással segíthetünk. Én mindenképpen friss, vastagon szelt kenyeret adnék mellé, de sok helyen főtt krumplival tálalják.