Elővettem a legelsőként publikált pekeskifli receptet, hogy egy közelgő alkalomra készülve tesztsütést csináljak. Kíváncsi voltam, hogy egy kiló lisztből hány darab kifli jön ki különböző méretekben. A hozzávalókon semmit sem változtattam, mindent pontosan kimértem, és most is megbízhatónak bizonyult a régi családi recept.
Az egy kiló lisztből készült kelt tésztát négy részre osztottam, mindegyikből kerek lapokat nyújtottam. Az elsőt nyolc, a másodikat tizenkettő, a harmadikat pedig tizenhat cikkre vágtam fel. A negyedik negyedből kakaós csiga készült a gyerekeknek.
Sütés közben a hőfokot és az időt is figyeltem. Úgy láttam, hogy 200 fokon kicsit hamar pirulnak, ezért mérsékeltem 190 fokra a hőmérsékletet. A kisebbeket már 15 perc után jónak találtam, de a nagyoknak kellett az eredeti receptben megadott 20 perc.
Tehát ha valaki partira készülve pekeskiflit süt, és számolgatja a vendégek és a kiflik arányát, akkor a következőkre alapozhat.
Egy kiló lisztből 32 darab nagy (átlagban 15 centis), 48 darab közepes (12 centis) és 64 darab kis kifli (9 centis) jön ki. Szerintem a végeredményt tekintve a középút a legjobb, de ha gyerekeknek sütünk, akkor érdemes a legkisebbet választani a legnagyobb helyett, mert nagyobb az esély rá, hogy azokat hamar bekapják, és nem hevernek majd szanaszét mindenütt megrágott pekeskifli-maradványok.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.