pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2009.12.10. 06:00 snaci

Saures friss belsőségekből

Jellegzetes sváb disznóvágási fogás, ami apróhúsból és friss belsőségekből – szív, máj, nyelv, tüdő, velő – készül. A saures mind alapanyagait, mind ízvilágát tekintve nagyon hasonlít a szalontüdő, illetve pájsli néven ismert ételhez.

 
Én kétszemélyes adagot főztem, és a kedvenc hentesem ehhez készségesen összeállított egy egykilós csomagot, aminek a fele lapocka volt, a többi pedig friss belsőség, vegyesen. A nyelvet a tisztogatás közben végül félretettem egy másik ételhez, de nem is hiányzott nagyon.
 
• 50 dkg lapocka
• 50 dkg belsőség, szív, máj, nyelv, tüdő, velő vegyesen
• 1 evőkanál zsír
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 egész babérlevél
• 10 szem egész fekete bors
• 3 dl zöldség alaplé, esetleg leves
• bouquet garni (friss zöldfűszercsokor, ami ez esetben csak zöldség zöldje és kakukkfű volt)
• 1 evőkanál liszt
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• 1 teáskanál dijoni mustár
• 1 evőkanál almaecet 
 
1. A megmosott húst és a belsőségeket tisztítsuk meg a zsiradéktól, a hártyáktól, a szívet az erektől, a tüdőt a nagyobb hörgőktől. Mindent vágjunk fel csíkokra, illetve apró darabokra.
 
2. A hagymát vágjuk apróra, és a zsíron dinszteljük meg. Tegyük bele a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a borsot, a húst, majd rövid pirítás után a szívet is. Sózzuk, borsozzuk.
 
3. Öntsük fel az alaplével, vagy ha nincs kéznél, akkor tiszta vízzel, tegyük bele a fűszercsokrot, majd lassan, lefedve kezdjük el gyöngyöztetve főzni. Fél óra után tegyük bele a tüdőt, majd főzzük addig, amíg minden csaknem teljesen megpuhul. Ekkor vegyük ki a fűszercsokrot és a babérleveleket.
 
4. Tegyük bele a májat és a velőt, és főzzük tovább. Szükség esetén pótoljuk a folyadékot, mindig annyi legyen benne, hogy csaknem teljesen ellepje a húsokat.
 
5. Mintegy tíz perc további lassú főzés után egy kis tálkába merjünk ki egy merőkanálnyi levet. Ebbe tegyük bele a lisztet, a fűszerpaprikát és a mustárt, majd jól keverjük ki. Ha már krémes állagú, akkor folyamatos kevergetés közben csurgassuk bele a sauresbe. Végül tegyünk bele egy evőkanál almaecetet. Forraljuk át még egyszer, igény szerint sózzuk, borsozzuk, és az étel elkészült. Lehet hozzá készíteni zsemlegombócot, de friss kenyérrel, zsemlével is tökéletes.
 
 

TIPP: Ha nagyobb adag készül, akkor a tüdőt, a szívet, a nyelvet érdemes nagyobb darabokban előre megfőzni, majd azután tisztítani, hártyázni és darabolni. A főzőlé ilyenkor alapléként is használható.

Üzenj, küldj receptet levélben!

Szólj hozzá!

Címkék: szív máj disznóvágás belsőség tüdő velő saures


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr231585907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása