pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2018.09.11. 12:35 snaci

Csalánt ettünk

Húsvét előtt, nagypénteken Csalán fesztivált rendeztek Kiskassán, és ezzel hagyományt szeretnének teremteni a gyönyörű fekvésű, kis településen. „Böjti étkek a nagyi konyhájából” – szólt a rendezvény mottója, melynek középpontjába – az ehető virágok és a medvehagyma mellett –, a konyhai alapanyagként ma már igen ritkán használt, és kevéssé ismert csalán került.

dscn1240_3_1.JPG

Pedig nem volt ez mindig így. A baranyai sváb településeken – különösen a böjti időszakban –, egykor fontos szerepet játszott a ma már leginkább csak gyógynövényként használt csalán. A nagyhét három utolsó napja különösen szigorú böjti rendben telt. Nagycsütörtökön (Gründonnerstag) többnyire zöld színű ételeket ettek, és ilyenkor sok helyen csalánból készült fogások is kerültek az asztalra. Nagypénteken nem volt szabad a sütőt használni, ezért főként nélküle elkészíthető zöldségeket, salátákat fogyasztottak, Nagyszombaton pedig általában főtt aszalt gyümölcsöt adtak kelt tésztával.

Kiskassán nagypéntek délelőttjén a résztvevők maguk járták be a környéket az alapanyagokért, a meleg ételek elkészítését pedig a pekeskifli.blogra bízták.

A növény gyűjtésére egyébként a növekedés korai, virágzás előtti szakasza a legalkalmasabb. Csak a felső, zsenge hajtásokat használjuk, mert a nagyobb, alsó levelek íze vadabb, erősebb. Érdemes legalább egy fél kilónyit összecsipkedni ahhoz, hogy tudjunk vele dolgozni a konyhában. Az alaposan kiáztatott leveleket lobogó vízben rövid ideig, egy-két percig forraljuk, majd szűrjük át hideg vízbe. A legjobb, ha jeget is tudunk mellé tenni. Fontos, hogy hamar lehűljön, mert akkor nem veszti el a szép, zöld színét. Ha kihűlt, bátran dolgozhatunk vele tovább, mert ettől kezdve már nem csíp, és hasonlóképpen használhatjuk, mint például a spenótot.

 

dscn1239_2.JPG

 

Ha hagyományos sváb csalánszószt szeretnénk főzni, akkor egy kanálnyi zsírból, két kanál lisztből és egy gerezd fokhagymából készítsünk világos rántást, egy kis tejjel lazítsuk fel, majd főzzük bele az előkészített, majd felaprított, esetleg leturmixolt csalánt. Ízesítsük sóval, borssal, és már ne forraljuk tovább. Adhatunk mellé buggyantott tojást, tükörtojást, pirított sonkát és szalonnát, de jól megy mellé egy kis stifoldermorzsa is.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr214234463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.