pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2016.06.02. 16:11 snaci

Pekeskifli az UnivPécsben

Az UnivPécs szerkesztősége is érti és értékeli a sváb konyhát. Köszönet nekik az érdeklődésért, az interjúért, ami itt olvasható. 

20160420-csortos-szabolcs-ref-0539-7354.jpg

Szólj hozzá!


2016.05.02. 09:49 snaci

Nincs két egyforma stifolder

Az elmúlt hétvégén a BorZsongás Fesztivál keretében rendezték meg a Villányi Borvidék legjobb stifoldereinek versenyét, a zsűrizésnek idén Pauli Zoltán palkonyai gasztroműhelye, a PalKonyha adott otthont. A már hagyományosnak mondható kóstolóra közel húsz nevezés érkezett, a bírálók a termelők azonosítása nélkül, sorszámozott tételenként minősítették a húskészítményeket. A zsűriben – immár nem először – a pekeskifli blog is helyet kapott, így az „első sorból” számolhatok be a történtekről.

dscn2717.JPG

Az értékelés húsz pontos rendszerben történt, amelynek során elbírálás alá esett a szín, az illat, az állag, majd az íz, és természetesen mindezek összhangja is. Mint a verseny végén kiderült, már az első tétellel sikerült igen magasra tenni a mércét, mert a bírálást segítő viszonyítási pont, a „belövőfalat” a harmadik helyen végzett. Az egyenletesen magas színvonalú mezőnyből mindössze egy-egy tétel lógott ki – valószínűleg kisebb technológiai, tárolási hibák miatt –, de összességében elmondható, hogy harmonikusan fűszerezett, gondosan kezelt stifolderek kerültek a zsűri elé.

És ami a versenyt illeti: az eredmények ismeretében a bírálók egyhangúan megállapították, hogy sem a különleges fűszerezés (nagyon csípős, köményes), sem a vadhús használata nem jelentett előnyt. Sőt, az élen kizárólag olyan stifolderek végeztek, amelyek csak sertéshúsból készültek, és a hagyományos – só, bors, paprika, fokhagyma – ízesítést kapták, mérsékelt füstöléssel. És természetesen újfent bebizonyosodott, hogy nincs két egyforma stifolder, hiszen a késztermék minőségét illetően a termelők fűszerezési stílusa és a minőségi alapanyag mellett mindig befolyásoló tényező az érési folyamat, ami többek között az aktuális hőmérséklet, páratartalom függvénye.

dscn2713.JPG

A verseny idén is lehetőséget teremtett arra, hogy ismét szó essék a sváb konyha egyik fontos, és méltán megbecsült értékéről, a stifolderről, ami a régió gasztronómiájának fontos elemeként jelentős turisztikai vonzerőt is képviselhet – ha kellő figyelemmel és hozzáértéssel foglalkozunk vele.

A zsűri végül hat tételt emelt ki a minták közül

1. Kalmár László (Siklós)
2. György Róbert (Villány)
3. Haraszti Ferenc (Palkonya)
4. Bock Pince (Villány)
5. Jozipovics Tamás (Újpetre)
6. Nagypál Róbert (Palkonya)

dscn2708.JPG

 

 

És végül a zsűri névsora:

 

Günzer Zoltán, bortermelő
Jozipovics Tamás, hentes
Kalmár László, vendéglátó, bortermelő
Korpos István, vendég
Ludvig András, vendég 
Nagypál József, gazdálkodó
Nemes Barbara, séf, Bock Óbor Étterem
Pauli Zoli, házigazda, tulajdonos PalKonyha
Schneider Gábor, pekeskifli blog

 

Szólj hozzá!

Címkék: stifolder Palkonya


2016.05.01. 10:33 snaci

Hú!SVÉT és pekeskifli – 2016

Idén már második alkalommal vehetett rész a pekeskifli blog a Stílusos Vidéki Éttermiség szezonnyitó palkonyai rendezvényén, a Hú!SVÉT-on. A kiflisütés mellett ezen a tavaszon – húsvét után egy héttel – Pauli Zoltán házigazda jóvoltából arra is lehetőséget kaptam, hogy a nulladik napon megrendezett vacsoraesten a főfogások között bemutassak egy sváb ételt a vendégeknek: Saueres készült krumpligombóccal. Amellett, hogy nagy öröm volt részt venni ezen a színvonalas gasztrotalálkozón, külön megtiszteltetés volt egy konyhán dolgozni Ruprecht László kreatív séffel, a SVÉT elnökével és Kozma Szabolccsal, a villányi Mandula Étterem konyhafőnökével. Hab a tortán, hogy a helyszínen forgató stáb a szombat reggeli kiflisütést is érdemesnek találta arra, hogy a riport részévé tegye. Szindbád az Utazó hűen önmagához végigfotózta a programot, és ezúttal is bőkezű volt a képekkel. Élmény volt, ott lenni, új ismerősöket, barátokat szerezni. De beszéljenek a képek és a filmkockák!

 

Szólj hozzá!


2016.03.18. 13:11 snaci

Saure Bohnensalat nagypéntekre

Nemrég Szederkényben jártam, ahol három, idősnek ugyan nem mondható, de már erősen hetven fölötti kedves háziasszonnyal beszélgettem a sváb konyháról. Ekkor tudtam meg, hogy náluk nem múlhat el a nagypéntek Saure Bohnensalat nélkül. Olyan ez, mint a karácsonyi bejgli: megfelelő időben elő nem fordulhat, hogy ne kerüljön az asztalra.

dscn2370_2.JPG

Ehhez az egyszerű salátához főtt bab kell. Ez akkor lesz a legjobb, ha a levesnek szánt mennyiséget egy csészével megtoldjuk, az egészet együtt megfőzzük, és a végén a kész levesből vesszük ki a salátának valót. Hagymát aprítunk, ízlés szerint esetleg egészen vékony cikkekre szelünk, majd jöhet bele a tejföl, a só és a bors, és a végén egy cseppnyi ecet. Az a jó, ha van ideje összeérni. Böjti vacsorára egy szelet kenyérrel nem is kell ennél több.

Hozzávalók

⋅ 200 gramm főtt fehérbab
⋅ egy kis fej vöröshagyma fele apróra vágva
⋅ 3-4 evőkanál tejföl
⋅ 1 teáskanál ecet
⋅ só, bors

Szólj hozzá!


2015.04.13. 16:20 snaci

Pekeskifli Hú!SVÉT-kor, ország-világ előtt

Pauli Zoltán meghívásának köszönhetően a pekeskifli blog is a PalKonyha vendégei/kiállítói között lehetett a hétvégi Hú!SVÉT-on. Szebb, jobb időt rendelni sem lehetett volna, gyönyörű környezetben, kiváló borok, finom ételek és barátságos vendéglátók fogadták a Palkonyára látogatókat. És bizony nem volt hiány érdeklődőkből.

A Fecskeház udvarán Dobai András alapozta meg a hangulatot a Kredenc Sound System zenéivel, és persze a Kredenc Borbisztró remek boraival. A betérők kezdhettek egy hűs Aperol-Fricivel is, hogy egy pohár itallal a kézben nézzék végig, ahogy elkészül a rétes a Konrád család régi receptje alapján, és persze helyben sült pekeskiflit is kóstolhattak. Sőt, akinek kedve támadt hozzá, maga is feltekerhetett egyet-egyet, hogy negyed óra múlva frissen, ropogósan, illatosan vehesse kézbe. Nagy meglepetésre a Foodspotting oldal kilenc országot képviselő, harminc fős csoportja is betért az udvarba, és végignézte, fotózta, videózta a bemutatót, úgyhogy viszik a pekeskifli hírét szerte a világban. Részletes beszámoló a nap eseményeiről a Dining Guide oldalán olvasható. A képekért köszönet Pauli Zoltánnak és Szindbádnak.)

11082393_861959727176753_8290563131109959220_o.jpg

11054518_861834460522613_6244208019292087431_n.jpg

11148672_10203972091288925_4018093478036727322_o.jpg

11071925_807459812666203_3535123099248554337_n.jpg

Szólj hozzá!