pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2014.01.23. 21:26 snaci

A pogácsába sem árt egy kis bab

Nem túlzás azt állítani, hogy a bab a sváb konyha egyik jolly jokere. Nem véletlen, hogy minden házi veteményesben helye volt, és rengeteg ételt készítettek belőle. Ugyan manapság a bablevesnél és a babfőzeléknél már nem nagyon merészkedünk messzebbre, de ez a zöldség még számtalan felhasználási lehetőséget kínál. A főtt babot a sváb családokban gyakran ették káposztával, hagymával, nokedlival, készítettek belőle pörköltet, salátát, és többek között tortát, de még kenyeret is. A babos pogácsa a borozgatások kiváló kísérője lehet.

jo009.jpg

A babot készítsük el előre, áztassuk be egy éjszakára, főzzük meg, majd hűtsük ki. Ha erre nincs idő, akkor nem nagy vétek levenni egy húszdekás babkonzervet a polcról, és máris haladhatunk tovább. Ha van kéznél húsdarálónk, akkor daráljuk át a főtt babot, de ha jól áttörjük, és átkeverjük egy villával, az is megfelel. Az élesztőt egy deci enyhén megcukrozott tejben futtassuk meg, keverjük hozzá a tejfölt, az egyik tojást, a felolvasztott zsírt és a borsot. Ezt a keveréket pihentessük egy fél órán át, majd keverjük hozzá a lisztet, a babot és a sót, gyúrjunk tésztát belőle, amit szintén tegyünk félre harminc percre.

A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki másfél-két centiméteresre, egy késsel irdaljuk be a tetejét négyzetrácsosan, majd ízlés szerinti méretű szaggatóval vágjuk ki a pogácsáinkat. Ekkor verjük fel a másik tojást, kenjük meg vele a pogácsák tetejét, majd még egy picit sózzuk meg őket. Előre melegített kétszáz fokos sütőben húsz-huszonöt perc alatt süssük barnára. Fantasztikus az illata, valószínűleg már forrón beleharapnánk, de azért várjunk egy kicsit, míg kihűl.

Hozzávalók:

• 500 gramm liszt

• 200 gramm főtt fehér bab

• 200 gramm sertészsír

• 30 gramm nyers vagy egy tasak instant élesztő

• 1 deciliter tejföl

• 1 deciliter tej

• 2 darab tojás

• 2-3 gramm őrölt bors

• 20 gramm só

 

6 komment

Címkék: pogácsa bab


A bejegyzés trackback címe:

http://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr575778918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gym 2014.01.24. 12:08:26

Nem tudom, sváb-e vagy sem (nem hiszem), de a babos pogácsa a Vasi, zalai parasztételek című kedvenc szakácskönyvemben is szerepel, mint hagyományos vasi vagy zalai parasztétel. :)

OftF 2014.01.24. 12:51:39

Sopronban urban legend, hogy a babpogácsa sváb, tőlem akár lehet az is :)

OftF 2014.01.24. 12:54:11

Ahogy Lujzi néni monta: pappogácsa, finom a por mellé
:)

tothbe 2014.01.24. 14:27:59

hmm, most vagy a leírás hibás vagy én vagyok analfabéta. De hol kerül a ledarált bab bele az egész cuccba?
Mert ez az egy félmondat valahogy hibádzik.

snaci 2014.04.17. 15:47:37

@tothbe: Köszönöm, pótoltam.

tothbe 2014.04.17. 16:57:01

Köszi, így már értem. :D