pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2012.03.06. 18:02 snaci

Székely és sváb kincseink – Wilhelm-Pék Bora könyvéről

Bár a családi tűzhely mellett évtizedeken keresztül főzött – olykor egyszerre négy generáció tagjaira is –, Wilhelm-Pék Bora egészen ötvenöt éves koráig nem gondolt arra, hogy a konyhában szerzett tapasztalatait leírja, másokkal megossza. Aztán 2009-ben fordulópont következett be az életében.

Ahogy mondja, kényszerű útelágazáshoz ért: egy szép szeptemberi napon szembesítették vele, hogy szklerózis multiplexben szenved. Az addig végzett munka elvesztése, a súlyos betegséggel való szembenézés és a tenni akarás vágya vezetett végül ahhoz az elhatározáshoz, hogy könyvet ír a főzésről, mindarról, amit harminc év alatt a tűzhely mellett megtanult, megtapasztalt, kitalált és megalkotott.

 
„Főzni az alkotás örömével” – áll a címben, ami rögtön jelzi, hogy a jogász végzettségű szerzőnek – aki egyébként sohasem foglalkozott hivatásszerűen szakácskodással –, különleges kapcsolata van a konyhai tudományokkal.
– Vallom, hogy minden étkezés fontos, soha vissza nem térő élmény, és aki főz, annak mindig azt is figyelembe kell vennie, hogy kinek készíti az ételt – végtelen szeretettel és lélekkel. Fontos, hogy tudjuk a titkot, amivel a legegyszerűbb ételeket a legnagyszerűbbekké tehetjük – mondja a szerző.
 
 
„Válogatás székely és sváb kincseinkből” – áll az alcímben, ami utal arra, hogy Wilhelm-Pék Bora honnan merített elsősorban, amikor a könyv megírásába kezdett.
– Szüleim a bukovinai Istensegítsről származnak, innen a székely gasztronómiai hagyományok ismerete, szeretete. Én viszont életem felét egy Baranya megyei sváb faluban, Mecseknádasdon töltöttem, és e negyedszázad alatt megtanultam tisztelni a sváb kultúrát, gyermekeim a magyar mellett a németet is anyanyelvüknek vallják.
 
A könyvben található ételeket tehát alapvetően ennek a két népcsoportnak a konyhai hagyományai inspirálták, ami a jellemző alapanyagok használata mellett a sütési-főzési technikákban, illetve az elnevezésekben is tetten érhető. Az öröklött tudást azonban Wilhelm-Pék Bora bizonyos határokon belül szabadon kezeli, és az évtizedek során megismert recepteket úgy adja közre, hogy azok magukon viselik a saját, változatos, mai konyhájának jegyeit is. Alkot tehát, méghozzá örömmel – ezzel adva fricskát a kíméletlen betegségnek és az elmúlásnak.
 
 
 
Kettős gyökerekkel
 
Wilhelm-Pék Bora szülei a bukovinai Istensegítsről származnak, ő Magyarországon született. Már gyermekkorától vegyész szeretett volna lenni, ehhez el is végezte Veszprémben a szakirányú középiskolát, ám az egyetemi felvételi nem sikerült. A Budapesti Vegyiművek hidasi gyárában helyezkedett el, ahol hamar kiderült, hogy allergiás a kén egyik vegyületére, így ott kellett hagynia a vegyész pályát. Ezek után elvégezte a jogi egyetemet, és egy ideig a hidasi cégnél maradt, vezető beosztásban, majd a szekszárdi, később a pécsi adóhivatalban dolgozott. Betegsége megállapítása óta rokkantnyugdíjas. A „Főzni az alkotás örömével” című könyve magánkiadásban jelent meg 2011-ben, a kötet a szerzőnél vásárolható meg.
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv wilhelm pék bora főzni az alkotás örömével


A bejegyzés trackback címe:

http://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr734293545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu