pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2012.01.12. 22:07 snaci

Töltött káposzta – Gefülltes Kraut

Hogy sváb étel-e a töltött káposzta. Mindenképpen. Ahogy magyar, román, török, orosz és svéd is egyben. Persze mindenki egy kicsit másképpen készíti el, és ettől lesz a káposztába tekert, fűzerezett darált hús annyiféle és számtalan népcsoport sajátja. A svábok több változatát is készítik. Erre azt mondták: óbányai. Én elhiszem.

 
 
A következő hozzávalókból tulajdonképpen csak fél adag lesz, de az is tizenöt-tizenhat gombócot jelent, ami egy négyszemélyes családnak szerintem elég egy étkezésre.
 
Hozzávalók:
 
• 0,5 kg darált sertéshús
• 4-5 szelet füstölt sertés oldalas
• 10 dkg rizs
• 1 db tojás
• 1 fej vöröshagyma, apróra kozkázva
• 1 kanálnyi sertésszír
• só, bors, fűszerpaprika
• 2 gerezd szétzúzott fokhagyma
• 1 vékonyra karikázott paradicsom
• 1-2 kanál paradicsompüré
• 1-2 kanál liszt
• 700 gramm savanyúkáposzta
• 7-8 savanyúkáposzta levél
 
 
A hagymát és a rizst egy kanál sertészsíron lassan, óvatosan üvegesre pirítjuk, majd félretesszük és megvárjuk, míg kihűl. A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tojást, a fokhagymát, a hagymás rizst, majd jól összedolgozzuk.
A káposztalevelek középső, vastag részét kivágjuk, a maradékot jó tenyérnyi darabokra osztjuk. A húsmasszából gombócokat gyúrunk, és ezeket a káposztalevelekbe göngyöljük.
 
 
Egy magas edényt kikenünk zsírral, az alját megszórjuk káposztával, beletesszük a füstölt húsokat, megszórjuk megint egy kis káposztával, majd ezekre szépen egymás mellé tesszük a húsgombócokat. Ha nem ropogtattuk el közben, akkor tegyük bele a káposztalevelek vastagabb részeit is.
 
 
Ha egy réteg megtelt, meghintjük liszttel és fűszerpaprikával, meglocsoljuk egy kis paradicsompürével, teszünk rá néhány paradicsomkarikát, esetleg néhány karika vöröshagymát, vékonyra vágott paprikát. Jöhet megint egy kis káposzta, majd a következő réteg húsgombóc. Fél kiló húsból lehet, hogy nem is lesz két teljes sor, ami nem baj. A tetejét fedjük le a maradék káposztával, szórjuk meg liszttel, paprikával. Ekkor az edényt felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje a káposztát és addig főzzük, míg puha nem lesz. Tálaláshoz friss tejfölt és kenyeret kínálunk.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: sváb sertéshús töltött káposzta óbánya


A bejegyzés trackback címe:

http://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr833541290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.