Hogy sváb étel-e a töltött káposzta. Mindenképpen. Ahogy magyar, román, török, orosz és svéd is egyben. Persze mindenki egy kicsit másképpen készíti el, és ettől lesz a káposztába tekert, fűzerezett darált hús annyiféle és számtalan népcsoport sajátja. A svábok több változatát is készítik. Erre azt mondták: óbányai. Én elhiszem.
A következő hozzávalókból tulajdonképpen csak fél adag lesz, de az is tizenöt-tizenhat gombócot jelent, ami egy négyszemélyes családnak szerintem elég egy étkezésre.
Hozzávalók:
• 0,5 kg darált sertéshús
• 4-5 szelet füstölt sertés oldalas
• 10 dkg rizs
• 1 db tojás
• 1 fej vöröshagyma, apróra kozkázva
• 1 kanálnyi sertésszír
• só, bors, fűszerpaprika
• 2 gerezd szétzúzott fokhagyma
• 1 vékonyra karikázott paradicsom
• 1-2 kanál paradicsompüré
• 1-2 kanál liszt
• 700 gramm savanyúkáposzta
• 7-8 savanyúkáposzta levél
A hagymát és a rizst egy kanál sertészsíron lassan, óvatosan üvegesre pirítjuk, majd félretesszük és megvárjuk, míg kihűl. A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tojást, a fokhagymát, a hagymás rizst, majd jól összedolgozzuk.
A káposztalevelek középső, vastag részét kivágjuk, a maradékot jó tenyérnyi darabokra osztjuk. A húsmasszából gombócokat gyúrunk, és ezeket a káposztalevelekbe göngyöljük.
Egy magas edényt kikenünk zsírral, az alját megszórjuk káposztával, beletesszük a füstölt húsokat, megszórjuk megint egy kis káposztával, majd ezekre szépen egymás mellé tesszük a húsgombócokat. Ha nem ropogtattuk el közben, akkor tegyük bele a káposztalevelek vastagabb részeit is.
Ha egy réteg megtelt, meghintjük liszttel és fűszerpaprikával, meglocsoljuk egy kis paradicsompürével, teszünk rá néhány paradicsomkarikát, esetleg néhány karika vöröshagymát, vékonyra vágott paprikát. Jöhet megint egy kis káposzta, majd a következő réteg húsgombóc. Fél kiló húsból lehet, hogy nem is lesz két teljes sor, ami nem baj. A tetejét fedjük le a maradék káposztával, szórjuk meg liszttel, paprikával. Ekkor az edényt felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje a káposztát és addig főzzük, míg puha nem lesz. Tálaláshoz friss tejfölt és kenyeret kínálunk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.