A „kwitzstangli” néven ismert édes süteménnyel az idei magyaregregyi Falusi Ízek Fesztiválján találkoztam, ahol ezúttal sváb ételekkel lehetett benevezni a főzőversenybe. Megtudtam, hogy ez az egyszerű, fűszeres rudacska kedvelt rágcsálnivaló volt valamikor, nagyapáink borba, nagyanyáink kávéba, a gyerekek teába mártogatva ropogtatták szívesen.
A hozzávalókból közepesen lágy tésztát gyúrunk, amit lisztes deszkán egy centiméteres vastagságúra sodrunk, majd babapiskótához hasonló formákra vágunk fel. A rudacskákat 180 fokos sütőben, úgy negyed óra alatt sütjük meg. Elsőre talán keménynek tűnik majd, de éppen ez a jó benne: a pohárba mártva felszívja a folyadékot, és egy pillanat alatt megpuhul. Én egy hónap elteltével is kóstoltam, és fémdobozban tárolva jól bírta a tárolást.
• 20 dekagramm liszt
• 15 dekagramm kristálycukor
• 2 egész tojás
• fél csomag sütőpor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• egy csipetnyi só
(A recept a Pécsi Borozó nyári számában is olvasható, a sváb ételek rovatban.)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.