pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2011.02.17. 21:35 snaci

Gőzgombóc káposztán

A káposztás gőzgombóc tulajdonképpen a héveknédli egy speciális fajtája. Aki elmegy egyszer a geresdlaki gőzgombóc fesztiválra, az megnézheti, hogy milyen sokféleképpen csinálják a héveknédlit, és hogy a gőzgombóc a nevével ellentétben néha nem is gőzben készül el.
 
 
A következő étel főzése során azonban valóban kulcsfontosságú szerepe van a gőznek. Különleges alapanyag a káposztás gőzgombóchoz sem kell, de fontos, hogy az egyszerű hozzávalók a lehető legfrissebbek, legjobbak legyenek. Finom savanyú káposzta, jó ízű házi szalonna nélkül a végeredmény sem lesz tökéletes.
 
A tészta elkészítését nem írom le még egyszer, mert egy korábbi posztban megtalálható. A többi már gyerekjáték.
 
 
Hozzávalók egy kisebb adaghoz:
 
• 250 gramm lisztből készült kelt tészta (Hefeteig)
• 500 gramm savanyú káposzta
• 1 fej csíkokra vágott vöröshagyma
• 5-6 szalonnadarab a kakastaréjnak
• 1 kanál sertészsír
• só, bors
 
Egy magas falú, lefedhető serpenyőben a zsíron megpirítjuk a beirdalt szalonnadarabok mindkét oldalát, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, majd hozzátesszük a savanyú káposztát és jól átforgatjuk, felhevítjük. Közben sóval, borssal ízesítjük, esetleg egy-egy babérlevelet is tehetünk bele.
 
 
Az edényt ezután levesszük a tűzről, és a káposzta felét kiszedjük. Ha a leve elfőtt, akkor öntsünk alá egy-két deci vizet. Egy kanállal gombócokat formálva a serpenyőbe szaggatjuk a megkelt tésztát, majd az edényt befedjük, és lassú tűzön negyed órán át gőzöljük. Ne készítsünk túl nagy gombócokat, mert a főzés közben úgyis szépen megdagadnak, megemelkednek. Ha ez megtörtént, befedjük a tésztát a káposzta másik felével, rátesszük a szalonnacsíkokat, és fedő alatt, minimális tűzön tíz percig tovább gőzöljük.
 
 
 
Ezzel el is készült az étel, ami jól mutat az asztalon a főzőedényben is – úgy, mint nagyanyáinknál –, de ügyes tálalással igazi különlegességként hat a tányéron.
 

Szólj hozzá!

Címkék: gőzgombóc héveknédli


A bejegyzés trackback címe:

http://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr322669162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu