pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.12.20. 13:10 snaci

Hólabda az ünnepi asztalra

Tartozom még a karácsonyi süteménnyel, ami ezúttal nem beigli lesz, hanem a hólabda. Már tavaly is megcsináltam, de azóta találtam egy másik receptet, és ez talán még jobb lett. Annyira megtetszett, hogy a Pécsi Borozó téli számába is ezt a receptet adtam. Ez már a negyedik alkalom volt, hogy a pekeskifli.blog egy-egy oldalt kap a sváb ételek bemutatására, népszerűsítésére a negyedévente megjelenő régiós boros magazinban. A felkérés továbbra is él, tehát jövőre lesz folytatás.

 


Hozzávalók 16 hólabdához:
 
• 500 gramm rétesliszt
• 60 gramm vaj
• 4 egész tojás
• 100 gramm főzőtejszín
• ½ teáskanál szódabikarbóna
 
• 1 liter olaj a sütéshez
• porcukor, őrölt fahéj, esetleg vaníliacukor a megszóráshoz
• lekvár a tálaláshoz
 
 
A tésztát könnyű összeállítani, és keleszteni sem kell. Én mindenképpen a réteslisztet ajánlom, feszesebb tartású, jól formálható tészta lesz belőle. Miután alaposan összegyúrtuk a hozzávalókat a megadott mennyiségben, osszuk szét a tésztánkat tizenhat részre, és formáljunk mindegyik darabból egy-egy golyót. Egy nem túl nagy, magas falú edényben hevítsünk fel körülbelül egy liter olajat. Jól válasszuk meg az edényt: az olaj elég magasan álljon benne ahhoz, hogy a sütőformát teljesen ellepje. A golyókat sodorjuk ki tíz-tizenkét centiméter átmérőjű körlapokká, és mindegyiken ejtsünk nyolc párhuzamos vágást egy körkéssel, vagy derelyeszaggatóval.
 
 
Nyissuk szét a sütőformát, és helyezzünk bele egy tésztát úgy, hogy minden második csíkot megemelünk. Zárjuk be a formát, és tegyük az olajba. A tészta ekkor megduzzad, és szépen kitölti a gömb alakú eszközt. A fánkot addig süssük, míg világosbarna színű nem lesz, és néhányszor forgassuk meg közben. Ha elkészült, vegyük ki, egy papírtörlőn csöpögtessük le, majd egy fogó segítségével óvatosan nyissuk fel a még forró formát, amibe már mehet is bele a következő tészta.
 
 
 
A fánkokat papírtöltőn szárítsuk meg, majd forgassuk fahéjas porcukorba, ízlés szerint vaníliás cukorba. Érdemes kipróbálni a mézeskalácsba való fűszerkeveréket is porcukorral keverve. Egy tál Schneeball az ünnepi asztal dísze lehet. Adjunk mellé finom házi lekvárt, vaníliasodót, pudingot. Frissen a legfinomabb, de ha marad, még napok múlva is jóízűen el lehet ropogtatni egy-egy darabot.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hólabda schneeball


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr112527809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása