pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.10.19. 12:56 snaci

A babos tészta a krumplis testvére

Aki szereti a krumplis tésztát, az valószínűleg a babos tésztát is szeretni fogja. Nagyjából annyi a különbség a két étel között, hogy utóbbiban tört bab van a krumpli helyett. Érdemes friss tésztát gyúrni hozzá, de természetesen a száraz is megfelel. Aki nem akar, vagy idő hiányában nem tud foglalkozni a szárazbab válogatásával, áztatásával és megfőzésével, az használjon konzerv fehérbabot. Én egy bő kétszemélyes adagot készítettem.

 

A tésztához:
 
• 250 gramm finomliszt
• 1 tojás
• kb. 1,5 deciliter langyos víz
• 
 
A babhoz:
 
• 1 kanál zsír
• 1 közepes fej vöröshagyma (100 gramm), apróra vágva
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
• 150 gramm puhára főtt szárazbab, vagy konzerv fehérbab
• só, bors
 
A tészta elkészítéséhez a lisztet szitáljuk egy tálba, a közepébe készítsünk egy kis mélyedést, tegyünk bele egy csipetnyi sót, üssük bele a tojást – akár kettőt is –, és körkörös mozdulatokkal kezdjük el összekeverni. Ha már kezd összeállni, akkor formáljuk cipó alakúra, és a tenyerünkkel lefelé nyomva nyújtsuk el a tésztát, hajtsuk vissza, majd ismételgessük ezt a gyúrómozdulatot, míg egynemű, rugalmas, de már kicsit kemény állagúvá nem válik. Ha morzsalékos, száraz a tésztánk, akkor apránként tegyünk hozzá langyos vizet, a legjobb, ha csak a kezünket nedvesítjük be időnként.
 
 
Osszuk két részre az elkészült tésztát, és belisztezett deszkán mindkét darabot nyújtsuk ki vékony lepényformára, úgy 2-3 milliméter vastagságúra. Helyezzük tiszta konyharuhára, és hagyjuk száradni egy fél órát. Ezután a deszkán vágjuk fel hosszú csíkokra, majd tetszés szerinti darabokra. Kicsit fogassuk át liszttel, és hagyjuk száradni még egy fél órát. Közben készítsük el a babot.
 
A hagymát pirítsuk meg egy evőkanálnyi zsiradékon – én kisütött csirkebőr zsírját használtam –, a végén keverjük hozzá a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a fűszerpaprikát. A megfőtt babot egy villával törjük össze, majd keverjük a pirított hagymához, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
 
 
A tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, hat-nyolc perc alatt. Közben készítsünk elő egy nagy edényt, amiben a megfőtt tésztát gyorsan átpiríthatjuk, és összekeverhetjük a hagymás babbal. Amikor a tészta megpuhult, szűrjük le, tegyük a nagy edénybe, és egy kevés zsíron forgassuk meg. Ha már serceg, vegyük le, és keverjük hozzá a babot. Lazíthatunk rajta egy kis főzőlével, és fűszerezhetjük még sóval, borssal. Nálunk a gyerekek egy kis tejföllel kérik, de el lehet ropogtatni mellé egy-két savanyú uborkát is.
 

Szólj hozzá!

Címkék: bab babos tészta


A bejegyzés trackback címe:

https://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr652383310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása