pekeskifli

A baranyai sváb konyha nyomában pekeskifli@index.hu

Címkék

aszalt (1) aszalt szilva (1) bab (3) babfőzelék (1) babos tészta (1) beigli (1) belsőség (1) björn (1) bóly (4) bratwurst (1) bröselsuppe (1) burgonya (1) csirke (1) csirkepaprikás (3) dió (1) disznóvágás (3) ecet (1) édesség (1) emmaus (1) emmausz (2) expo center (1) falusi ízek fesztiválja (1) fánk (1) farsangi fánk (2) Faulweibstrudel (1) feked (5) fekete lászló (1) fesztivál (12) fetzestudl (1) fluta (1) főtt kolbász (1) főzni az alkotás örömével (1) fülemüle (1) füstölés (1) füstölt kolbász (1) geresdlak (5) gewürzstange (1) gnocchi (1) gombóc (3) gőzgombóc (6) gyümölcs (1) háttér (1) héveknédli (7) hólabda (2) húsvéthétfő (1) interjú (1) international evening (1) kakaó (1) kapor (1) karácsony (1) kartoffelflute (1) käse (1) käsfretschel (1) kékfestő fesztivál (2) klänge der heimat (1) kolbász (2) komló (1) könyv (1) körözött (1) leves (3) liba (1) m1 (1) magyaregregy (1) máj (1) mák (2) marcipán (1) márienberg (1) medvehagyma (1) molinó (1) mr4 (1) mr6 (1) nagynyárád (2) német klub (1) óbánya (1) palacsintatészta (1) Palkonya (1) paprikás (1) paradicsom (1) pekekipl (1) pekeskifli (5) pekes kifli (3) pince (1) pincesor (1) pogácsa (1) polgár pince (1) polgár pincészet (1) pörkölt (1) quarkpuffer (1) rádió (1) rakott krumpli (1) rántott leves (1) receptverseny (2) riport (1) rongyos rétes (1) saures (1) savanyú tojás (1) schneeball (2) sertéshús (2) sonka (1) sörkorcsolya (1) sóskifli (1) stifoder (1) stifolder (6) sufnudli (2) sütemény (3) sütőforma (1) sváb (2) svábfesztivál (1) sváb szépségverseny (1) szalámi (3) szederkény (2) szellemi örökség (1) szépségverseny (2) szív (1) szódabikarbóna (1) szüret (1) tejföl (1) tejszín (1) televízió (1) tojás (2) tojásleves (1) töltött káposzta (1) töltött paprika (1) történelem (1) tüdő (1) tukár (1) tunkes (1) túró (1) unser bildschirm (1) velő (1) verseny (1) villány (1) villánykövesd (2) wilhelm pék bora (1) zimtkrapfen (1) Címkefelhő

Bejegyzések

2010.10.06. 13:43 snaci

Fokhagymaszósz három lépésben

Az egyik legegyszerűbb és leghétköznapibb étel a sváb konyhán, ennek ellenére az ünnepi asztalok gyakori vendége. Hagyományos sváb lakodalmi menüsor például elképzelhetetlen a leves után következő főtt húsokkal, és a melléjük kínált paradicsom- illetve fokhagymaszósszal.

 
 
Azért nem árt néhány jó tanács. Figyeljünk oda, hogy a rántás ne égjen oda, és csak világosbarna legyen, amikor a zúzott fokhagyma, majd a tej belekerül. Ha teflonedényt használunk, akkor legyen előkészítve olyan, teflonhoz is használható eszköz, amivel csomómentesre tudjuk keverni a szószt anélkül, hogy az edényben kárt tennének. Fontos, hogy ne maradjanak apró lisztcsomók az ételben. Ha másképp nem megy, akkor egy szitán keresztül szűrjük át egy másik edénybe, és közben törtjük át az összeállt darabokat, majd forraljuk át még egyszer. A végén fényes, krémes, illatos mártást kapunk, ami nagyon jól illik a különböző főtt húsok mellé.
 
• 1 evőkanál sertészsír
• két evőkanál finomliszt
• 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
• 5 dl hideg tej
• só, cukor
 

1. Hevítsük fel a zsírt egy serpenyőben, és a lisztet belekanalazva, folyamatos kevergetés közben készítsünk világosbarna rántást.

2. Ha már úgy látjuk, hogy kezd megjönni a színe, akkor tegyük bele a zúzott fokhagymát, és jól keverjük össze.

3. Ne sokat késlekedjünk, mehet is bele a tej, amit adagolva, folyamatos kevergetés közben öntsünk hozzá. Sózzuk ízlés szerint, majd keverjük csomómentesre. Nálunk mindig tettek bele egy csipetnyi cukrot is, de ez természetesen elhagyható.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://pekeskifli.blog.hu/api/trackback/id/tr92350629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.10.06. 17:03:40

Már megint éhes vagyok... Miért is kellene várni sváb lakodalomra, hogy fokhagymaszószt egyen az ember, el is készítem hamarosan, most legalább van megbízható receptem :)