Már jó ideje szerettem volna elkészíteni ezt a fánkot, a tészta receptjét már meg is szereztem, de sütőforma híján nem volt érdemes nekiállni. Ehhez a süteményhez ugyanis – akárcsak a hólabda esetében –, egy speciális eszköz kell, amit ma már nem lehet megtalálni a konyhafelszereléseknél a boltok polcain, de még a vásári kereskedők között is ritkán találni olyat, aki tudja egyáltalán, hogy miről is van szó. Nekem szerencsém volt, mert a nagycsaládon belül itt-ott őriznek még néhányat ezekből a régi formákból, és egy rövid tesztelésre sikerült egyet megszereznem. Egy kúp alakú hengerről van szó mindössze, aminek hosszú, pálcaszerű nyele van, és egy darab madzagot kell rákötni a sütés előtt. Ezzel rögzítjük ugyanis a tésztát a formához.
A Zimtkrapfen (fahéjas fánk) receptjét Bólyban gyűjtöttem, ahol ez a sütemény valamikor a farsangi ételek elhagyhatatlan darabja volt. A tésztája egyszerű, de a sütéshez türelem és idő kell, mivel a forró zsiradékba egyszerre csak egy fánkot tudunk betenni – feltéve, ha nincs két formánk, amiket cserélgetünk.
• 50 dkg liszt
• 15 dkg zsír
• 2 evőkanál porcukor
• 3 tojássárgája
• 1 kávéskanál só
• 1 liter zsír, illetve olaj a sütéshez
• fahéjas porcukor a meghintéshez
1. A hozzávalókból lágyabb tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Ha ízesíteni akarjuk még egy kicsit, akkor tehetünk bele egy fél deci rumot és egy kevés reszelt citromhéjat is.
2. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és csíkokra, majd darabokra vágjuk. A darabolás előtt érdemes egy papírral kipróbálni, hogy mekkora szeletek érik körbe a kúpos formát úgy, hogy a tészta szélei éppen csak fedjék egymást. Tulajdonképpen a trapéz alakú darabok felelnek meg a legjobban.
3. Ezután a tésztát a formára simítjuk, majd a nyél másik végére kötözött madzagot lazán rátekerjük úgy, hogy vágatok szép egyenletesen helyezkedjenek el egymás mellett.
4. Lehetőleg olyan edényt válasszunk a sütéshez, ami nem túl széles fenekű, de elég magas ahhoz, hogy a tészta teljesen elmerüljön benne. Hevítsük fel a zsírt, és merítsük bele a sütőformát a madzaggal megtekert tésztával. Addig süssük, míg szép aranybarna nem lesz. Ekkor vegyük ki, csepegtessük le, tekerjük le a madzagot, és húzzuk le az elkészült fánkot. Ha a tészta nem esik le magától, akkor egy darab dupla papírtörlővel finoman markoljuk meg, és apró mozdulatokkal szedjük le. Pár másodperc alatt a forma kihűl annyira, hogy már kezdhetjük is a következő tészta feltekerését.
5. Az elkészült fánkokat hempergessük meg fahéjas porcukorban. Mivel a tészta cső alakú lesz, kiválóan alkalmas arra, hogy megtöltsük valamilyen finom krémmel, esetleg tejszínhabbal. Ehhez használjunk habzsákot.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.